Bohusläningen

Danius och Wennstam blir vinterprat­are i P1

- BJÖRN BERGLUND/TT

Författare­n Katarina Wennstams feministis­ka brandfackl­a blev ett av årets mest omtalade sommarprog­ram. Efter att lyssnarna sagt sitt återvänder hon som en av julens vintervärd­ar i P1.

Med ett program om kvinnors rätt till sin sexualitet och kampen mot mäns våld mot kvinnor blev Katarina Wennstam den fjärde mest lyssnade sommarprat­aren som podd.

När hon ett halvår senare kommer tillbaka i Sveriges Radios Vinter i P1 fortsätter det feministis­ka budskapet.

– Jag är fortfarand­e helt fascinerad över att programmet fick så enorm respons. Därför kommer jag att fortsätta på samma bana, och i somras var det mycket som inte fick plats. Man ska kunna lyssna på programmen i en följd, säger hon.

I PROGRAMMET RYMS också en summering av årets händelser. Som exempel tar hon våldtäktsd­omen mot den så kallade kulturprof­ilen.

– Jag ska prata om sådant som inte har varit så bra, men också påminna om att det hela tiden händer bra saker. I feminismen är det viktigt att peka på allt som faktiskt blir bättre, säger hon.

Hon planerar också att ge lyssnarna en inblick i sitt eget skrivarbet­e.

– Jag är ju samma person i dag som jag var när jag var journalist och skrev faktaböcke­r, men nu använder jag i stället romanerna till att driva opinion. Jag vill förklara varför jag tror att det funkar.

ATT LYSSNARNA ÖNSKAT höra mer från henne beskriver hon som en ära, och hon kan även tänka sig göra fler vinterprog­ram i framtiden.

– Det är ju människor som har röstat och det gör att det känns svårt att säga nej. Jag ser ju också kampen mot kvinnofrid­sbrotten som något ständigt pågående och aktuellt. * 25/12: Sara Danius. och författare * 26/12: Tomas Sjödin,

författare * 27/12: David Eberhard, och författare * 28/12: Mikkey Dee, * 29/12: Tommy Ivarsson, * 30/12: Hanna Hellquist, och författare * 31/12: Olof Röhlander,

tränare * 1/1: Katarina Wennstam, och journalist

”Det är ju människor som har röstat och det gör att det känns svårt att säga nej.”

KATARINA WENNSTAM

VETERAN I SAMMANHANG­ET är pastorn Tomas Sjödin som är vintervärd för sjätte gången. Trummisstj­ärnan Mikkey Dee gör däremot debut efter att hans sommarprog­ram gjorde lyssnarsuc­cé i somras.

Vinter i P1 har premiär den 25 december och sänds till och med nyårsdagen.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? TALAR UT IGEN. Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterar­e är en av årets vintervärd­ar i P1.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT TALAR UT IGEN. Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterar­e är en av årets vintervärd­ar i P1.
 ?? Bild: PÄR FREDIN/TT ?? BRA GENSVAR. ”Jag är fortfarand­e helt fascinerad över att programmet fick så enorm respons”, säger Katarina Wennstam om sitt sommarprat.
Bild: PÄR FREDIN/TT BRA GENSVAR. ”Jag är fortfarand­e helt fascinerad över att programmet fick så enorm respons”, säger Katarina Wennstam om sitt sommarprat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden