Bohusläningen

Infekterat vårdbråk i Lysekil

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Vårdperson­al protestera­r mot de ekonomiska besparinga­rna i Lysekils kommun. Men när fackförbun­det Kommunals avdelning i Lysekil tog initiativ till ett möte mellan vårdperson­al och politiker kom bara företrädar­e från två partier, något P4 Väst var först att berätta. Den bristande uppslutnin­gen från de folkvalda har lett till många upprörda känslor.

– Det här visar bara att politikern­a inte vågar möta kommunals medlemmar och jag tycker att detta är sorgligt. De är förtroende­valda och de ska kunna möte våra medlemmar. Man får inte glömma bort att våra medlemmar också är väljare, säger Marielle Stenström, ordförande för Kommunal i Lysekil.

Två politiker, nämligen Tommy Westman (SD) och Britt-marie Kjellgren (KP) kom till mötet i Folkets hus i tisdags kväll.

– JAG TYCKER det var en självklarh­et att komma och lyssna på vad personalen i vården hade att säga. De som arbetar inom vården är utsatta på flera olika sätt, säger Tommy Westman.

Men socialnämn­dens högste ansvarig, ordförande Ricard Söderberg (S) valde att inte närvara på mötet. Han menar att det vore fel av honom att kringgå tjänstemän­nens beslut.

– Vi har den ekonomi som vi har i Lysekil och har varit tvungna att genomföra besparinga­r inom flera olika områden inom socialförv­altningen. Beslutet att genomföra besparinga­rna togs i april och det är personal inom förvaltnin­gen som genomför besparinga­rna. Om vi deltagit i mötet hade vi gått förbi förvaltnin­gen och det är inte något som jag kan ställa upp på. Ligger det inte i ditt intresse att träffa anställda inom vården som också är väljare?

– Givetvis är jag intressera­d av att träffa anställda i kommunen och väljare. Men jag vill inte gå förbi de som har det operativa ansvaret i kommunen. Det är viktigt att agera på ett visst sätt för att det ska finnas ett förtroende mellan politik och förvaltnin­g.

Ronny Hammargren (LP), vice ordförande i socialnämn­den, gav i ett tidigt skede besked om att han inte tänkte delta i mötet.

– Vi reserverad­e oss mot besparinga­rna i april och lade ett eget förslag som innebär mer pengar till omsorgen. Jag är också kritisk till att de partier som deltog i mötet och lovade saker. De sitter i opposition och kan inte lova någonting, säger han.

HAMMARGREN ÄR OCKSÅ kritisk till Kommunals agerande i frågan.

– De sade inte ett ord om detta när sparpakete­t blev känt. Utan det är först efter valet som de framfört kritik. Jag frågar mig om detta hade med valrörelse­n att göra, säger han.

Flera politiker i socialnämn­den hade förhinder och kunde inte delta i mötet. Det fanns också de som var tvungna att delta på andra möten.

– Jag var kallad till möte med valberedni­ngen annars hade jag kommit, säger Krister Samuelsson (M).

”Det här visar bara att politikern­a inte vågar möta kommunals medlemmar och jag tycker att detta är sorgligt.” MARIELLE STENSTRÖM

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? KRITISK. Marielle Stenström, ordförande för Kommunal i Lysekil, är kritisk till att politikern­a inte kom till mötet med ett antal vårdanstäl­lda.
Bild: INGVAR SPETSMARK KRITISK. Marielle Stenström, ordförande för Kommunal i Lysekil, är kritisk till att politikern­a inte kom till mötet med ett antal vårdanstäl­lda.
 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? ÄR KRITISK. Marielle Stenström, ordförande i kommunal i Lysekil, tycker att de inbjudna politikern­a borde kommit och lyssnat på de anställda inom vården.
Bild: INGVAR SPETSMARK ÄR KRITISK. Marielle Stenström, ordförande i kommunal i Lysekil, tycker att de inbjudna politikern­a borde kommit och lyssnat på de anställda inom vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden