Bohusläningen

Fler poliser i Lysekil

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

LYSEKIL: Stefan Kristians son, lokalpolis områdesche­f i Västra Fyrbod al, vill satsa på flera nya poliser i Lysekil och den satsningen inleds inom kort.

I dag finns det inte några poliser i yttre tjänst i Lysekils kommun. Det här är något som Stefan Kristians son, lokal polisområd­eschef i Västra Fyrbod al vill ändra på. Han har nu tagit fram ett förslag som innebär betydande förstärkni­ngar.

– Det är viktigt att medborgarn­a känner trygghet och det är en anledning till varför vi vill göra den här satsningen, säger Stefan Kristianss­on som var chef på polis stationen i Lysekil under några år på 90-talet.

Då fanns det tio poliser i yttre tjänst och ett antal utredare. Sedan dess har det skett flera förändring­ar. I dag finns det en kommunpoli­s som även är verksam i Munkedals och Sotenäs kommuner, en polis som arbetar med båtsamverk­an och ytterligar­e några poliser som arbetar med utredninga­r på polisstati­onen i Lysekil. Däremot finns det inte några fast anställda poliser i yttre tjänst som utgår från Lysekil utan de har de som skickas ut på olika uppdrag utgår ofta från polishuset i Uddevalla.

MED DET NYA förslaget kan det komma att förändras – och det inom kort.

– Vårt mål är att det ska finnas en områdesans­varig och sex poliser i yttre tjänst på polisstati­onen i Lysekil. Arbetet med att bemanna stationen på detta inleds redan efter årsskiftet. Vi tänker tillsätta tjänsterna så fort det går. På sikt hoppas jag att det ska finnas fler utredare i Lysekil, säger Stefan Kristianss­on som också berättar att satsningen görs inom befintlig ekonomisk ram.

STEFAN KRISTIANSS­ON HAR också tittat på hur det ser ut i ett antal andra kommuner. Han konstatera­r att bevakninge­n av Munkedals kommun sköts bra från Uddevalla. Och att Tanums kommun kan få hjälp av de poliser som utgår från Strömstad.

Däremot kan det komma att bli en extra satsning i Sotenäs kommun.

– I dag finns det två poliser som utgår från Kungshamn. Nu är det meningen att de i ett första skede ska få en förstärkni­ng med en polis under ett halvår, säger han.

De återkomman­de ungdomsbrå­ken i Lysekil är något som har uppmärksam­mats vid flera tillfällen på senare år. Men det är inte detta som är orsaken till polisens satsning.

– Däremot ligger Lysekil där det ligger och det kan ta tid för en polispatru­ll att ta sig dit. Geografin i området är en anledning till varför vi gör den här satsningen.

 ??  ??
 ??  ?? INLEDER NY SATSNING. Lysekil behöver fler poliser i yttre tjänst, enligt Stefan Kristianss­on, lokalpolis­områdesche­f i Västra Fyrbodal.
INLEDER NY SATSNING. Lysekil behöver fler poliser i yttre tjänst, enligt Stefan Kristianss­on, lokalpolis­områdesche­f i Västra Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden