Bohusläningen

Avföring stänger badet

- ANDERS LÖWSTEDT 0522-99200 anders.lowstedt@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Dramatisk ökning för avföring som upptäckts i vattnet på Walkes borgsbadet under hösten. Stora störningar märks i verksamhet­en.

I snitt en gång i veckan har personal under hösten upptäckt avföring i badvattnet på Walkes borgsbadet. Det har gett stora störningar i verksamhet­en.

Vanligtvis händer det att besökare bajsar i simbassäng­er två eller tre gånger per säsong. Nu har det skett en dramatisk ökning. Enhetschef­en för badanläggn­ingar och bowlinghal­l i Uddevalla kommun, Malin Bengtsson är orolig.

– Vi har varit ganska förskonade tidigare. Vanligtvis händer det vid ett par tillfällen varje termin men nu har det hänt en gång i veckan de senaste åtta veckorna, säger Malin Bengtsson.

OFTAST ÄR DET badvaktern­a som larmar när man upptäcker att någon har bajsat i vattnet. Då får man genast utrymma bassängen för att rena vattnet.

– Vi får stänga anläggning­en och spärra av området. Sen får vi genomföra en klorchock av vattnet, säger Malin Bengtsson.

Hon berättar att man först får rensa med en håv. Klorhalten ökas sen med tio gånger gentemot de normala halterna.

– Det tar ett par timmar att köra klorchocke­n och sen sänks klorhalter­na till normala nivåer under ett par timmar. Sammanlagt tar det åtta timmar, säger Malin Bengtsson.

I RECEPTIONE­N PÅ Walkes borgsbadet arbetar Gun Martinsson och hon säger att personalen är väldigt trötta på det här.

– Det är ju ingen rolig uppgift att syssla med. Man får sätta på sig skyddskläd­er och stoppa hela anläggning­en, säger Gun Martinsson. Vad tänker ni om detta?

– Man tänker va fasen, händer det nu igen? Man kan ju inte sätta blöja på alla, säger hon och skrattar uppgivet.

Hon säger att besökare blir ledsna och besvikna när de tvingas upp ur badet eller får vända i dörren när badet stängs.

ENHETSCHEF­EN MALIN BENGTSSON

berättar att efter genomgångn­a sanitetsåt­gärder vid de här tillfällen­a är vattnet rent och badbart igen.

– Vi tar vattenprov­er och säkerställ­er alla nivåer så det finns inga risker för smitta efter att vi har renat badet, säger Malin Bengtsson. Varför har det ökat?

– Det vet vi inte. Det sker i alla bassängern­a så vi kan inte se något mönster, säger Malin Bengtsson.

Eftersom reningen tar lång tid stör det verksamhet­erna. Fredrik Larsson som är verksamhet­sansvarig för Uddevalla sim säger att undervisni­ngen och träningen blir lidande för många.

– Vi får ju skjuta upp simskolor på väldigt kort varsel. Simmare som ska träna får vända hem och det är inte bra, säger Fredrik Larsson.

Nu uppmanar man på badets hemsida till ett extra toalettbes­ök innan man hoppar i.

– Ja, vi vill också att man stannar hemma om man är magsjuk. Viktigt också att duscha och tvätta sig ordentligt innan man badar, säger Malin Bengtsson.

 ?? Bild: CIA WEDBERG ?? SANITETSPR­OBLEM. Under hösten har det uppstått återkomman­de problem med besökare som bajsar i simbassäng­erna på Walkesborg­sbadet. Arkivbild.
Bild: CIA WEDBERG SANITETSPR­OBLEM. Under hösten har det uppstått återkomman­de problem med besökare som bajsar i simbassäng­erna på Walkesborg­sbadet. Arkivbild.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? EXTRA TOABESÖK. Enhetschef­en Malin Bengtsson uppmanar alla att stanna hemma vid magsjuka och till ett extra besök på toaletten innan badet.
Bild: PRESSBILD EXTRA TOABESÖK. Enhetschef­en Malin Bengtsson uppmanar alla att stanna hemma vid magsjuka och till ett extra besök på toaletten innan badet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden