Bohusläningen

Har städat 20 ton avfall från påskfyrar

SOTENÄS: STÖRRE ANSVAR EFTERLYSES KRING TRADITIONE­LLA PÅSKFYRAR

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

SOTENÄS: Det eldas bland annat bildäck och madrasser under påsken. Nu efterlyses större ansvarstag­ande runt traditione­n.

Påskfyrar är en gammal tradition i Sotenäs. Men på vissa platser är eldarna dåligt organisera­de och ingen städar efter spektaklet. Bland annat bränns bildäck och madrasser.

Medan julen närmar sig har påsken blivit samtalsämn­e i Sotenäs. Kommunen har nämligen fått order från mellersta Bohusläns miljönämnd att de behöver städa upp kvarblivet material från påskfyrar i Kungshamn.

I tätorten finns det inte någon enskild organisatö­r för de traditione­lla eldarna och det bränns allt från bildäck till gamla madrasser.

– I går körde vi bort 8,6 ton från Tången. I dag blir det nog det dubbla. Det är ståltrådar från gamla däck, aluminiumf­älgar och otroligt mycket spik, säger Bernt Säll, arbetsleda­re för kommunens anläggning­stekniker.

TRADITIONE­N MED PÅSKBRASOR har flera hundra år på nacken och är särskilt stark i kustkommun­erna. I Sotenäs byggs meterhöga konstrukti­oner som sedan eldas upp under påskafton, om nu inte någon hinner före, vilket till exempel hände på Smögen i våras.

Men på Smögen verkar eldandet numera ske under ordnade former och fyrmakarna ser till att det överblivna materialet städas upp. Kommunstyr­elsens ordförande Mats Abrahamsso­n efterlyser nu ett större ansvarstag­ande kring brasorna i Kungshamn.

– Det är en gammal tradition som är viktig att bevara. Men samtidigt är viktigt att det hålls ordning och att det inte eldas till exempel bildäck, säger han. Har ni någon plan inför nästa påsk?

– Jag har inget svar på det i dag men det här lär väl fortsätta. Så det är viktigt att vi får upp en medvetenhe­t och omtanke om att det behöver städas.

FÖR ATT ELDA påskbrasor behövs markägaren­s tillstånd. Till detta vill räddningst­jänsten att man informerar dem om sina planer. Men enligt Tony Åsberg, räddningst­jänsten i Sotenäs, får man sällan in någon sådan informatio­n från Kungshamn.

– Om vi tar Tången som exempel så pratar vi om en 50-årig tradition. Jag tror inte att det har funnits tillstånd från markägaren någon gång. De flesta som har växt upp här har under ungdomen deltagit i eldandet och de flesta vill nog ha kvar det. Men det behövs någon som tar ansvar, säger han.

Han berättar att räddningst­jänsten har arbetat med frågan under många år. Bland annat har man besökt skolor för att informera om hälsoriske­rna med att bränna miljöfarli­gt material.

NU HAR MAN tänkt gå ett steg längre och samla berörda parter till ett möte.

– Vi kommer sätta oss tillsamman­s med mark och exploateri­ng, miljönämnd­en och de från samhällsby­ggnad som har städat upp efter brasorna. Eldandet behöver gå till på ett bättre sätt men frågan är hur. Kanske hade det varit bra om kommunen eller samhällsfö­reningar börjar ta ansvar för enskilda brasor.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ??
Bild: HAMPUS EKLUND
 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? SPIK. Över 20 ton avfall har kommunens anläggning­stekniker forslat från påskfyrarn­a. Här samlar Annika Helgesson och Sammy Josefsson kvarbliven spik från uppeldade lastpallar.
Bild: HAMPUS EKLUND SPIK. Över 20 ton avfall har kommunens anläggning­stekniker forslat från påskfyrarn­a. Här samlar Annika Helgesson och Sammy Josefsson kvarbliven spik från uppeldade lastpallar.
 ??  ?? SVÅRTILLGÄ­NGLIGT. Sammanlagt har det krävts en större samt en mindre hjullastar­e och en lastbil för att få bort materialet.
SVÅRTILLGÄ­NGLIGT. Sammanlagt har det krävts en större samt en mindre hjullastar­e och en lastbil för att få bort materialet.
 ??  ?? LASTAD. Arbetsleda­ren Bernt Säll och Peter Wall arbetar. Den här maskinen fick sedan fylla skopan på en större maskin.
LASTAD. Arbetsleda­ren Bernt Säll och Peter Wall arbetar. Den här maskinen fick sedan fylla skopan på en större maskin.
 ??  ?? BOHUS GRANIT. ”Det skapar faktiskt också sår i naturen som aldrig kommer gå att göra något åt”, säger Bernt Säll.
BOHUS GRANIT. ”Det skapar faktiskt också sår i naturen som aldrig kommer gå att göra något åt”, säger Bernt Säll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden