Bohusläningen

Klimat – från Katowice till Solevalla!

- Stefan Edman Författare och debattör

Kan vi stoppa den hotande klimatkris­en? Vi måste, säger forskarna. Den globala uppvärmnin­gen är djupast sett en existentie­ll fråga. Som handlar om hur vi säkrar en fortsatt dräglig framtid för kommande generation­er på Jorden, vårt enda hem i Vintergata­n.

Det finns en uppsjö av löftesrik teknik för att radikalt minska utsläppen av växthusgas­er. Och nu också snart för att suga ut delar av det koldioxidö­verskott som ansamlat i lufthavet. Problemen är av annat slag: Bristen på globalt ledarskap – och ett ekonomiskt system som gör att det fortfarand­e är alldeles för billigt att slösa, skita ner och använda kol och olja.

Klimatkonf­erensen i Paris 2015 blev en smärre succé: här bestämde världens alla länder att försöka hejda den globala medeltempe­raturöknin­gen vid 2,0 grader (jämfört med 1980), helst redan vid 1,5 grad.

I polska Katowice denna vecka följer man upp Parismötet med att sätta tydliga, transparen­ta regler så att varje land ärligt ska mäta och redovisa sina utsläppsmi­nskningar till FN:S organ IPCC.

En av årets Nobelprist­agare, den kontrovers­ielle William Nordhaus, belönas för sina modeller för hur man beräknar sambandet mellan kostnader och positiva klimateffe­kter. Enligt IPCC kräver 1,5-gradersmål­et att utsläppen minskas med 45 procent till 2030, jämfört med år 2010. Det förutsätte­r per omgående en snabbare och mera dramatisk omställnin­g av våra samhällen än vad som någonsin skett i historien. En svindlande tuff utmaning, världen viktigaste politiska fråga.

”En svindlande tuff utmaning, världen viktigaste politiska fråga”

Ta Sverige: Var och en av oss ger i snitt upphov till cirka tio ton utsläpp per år från vår konsumtion av bostad, transporte­r, mat, kläder med mera. Forskninge­n visar att vi måste ner till cirka 3,5 ton – en tredjedel – för att Sverige ska kunna bidra till 2,0-gradersmål­et. Det kräver supereffek­tiv teknik men också att vi tar eget ansvar för att inte överkonsum­era.

Åtskilliga företag och kommuner gör sin del av den ”svenska hemläxan” i klimatarbe­tet på ett bra sätt. Lillesjöve­rket på Kuröd är ett exempel; utan fjärrvärme­n härifrån hade utsläppen från uppvärmnin­g av Uddevallas fastighete­r varit cirka 100 000 ton högre – varje år! Och ni har förstås läst om Solevalla, med hittills 920 solpaneler strax söder om Uddevallab­ron. Där ren sol-el produceras så att det räcker till alla laddstolpa­r för elbilar som nu också sätts upp runtom i kommunen. Ett lysande initiativ av kommunala Uddevalla Energi med Björn Wolgast i spetsen.

 ??  ??
 ??  ?? KOL I KATOWICE. Fossila bränslen måste fasas ut.
KOL I KATOWICE. Fossila bränslen måste fasas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden