Bohusläningen

SJ ska inte sälja andras biljetter

- Crister Fritzson vd, SJ AB

”En reglering av biljettför­säljningen skulle hämma konkurrens­en”

Den svenska järnvägsma­rknaden har gått från monopol till en helt avreglerad och konkurrens­utsatt marknad. Sund konkurrens gynnar resenärer och samhället. Nu höjs röster som föreslår att SJ ska sälja konkurrent­ernas biljetter. Kunderna blir förlorarna om konkurrens­en sätts ur spel.

Det har höjts röster som föreslår att våra konkurrent­er ska ha rätt att sälja sina biljetter i våra säljkanale­r. Skälet sägs vara konkurrens­neutralite­t. Vi tycker att det är märkligt att förslagen endast gäller SJ och tågbransch­en om det nu ska vara i sann konkurrens­neutral anda. Det största problemet är att dessa idéer inte främjar utan tvärtom hämmar konkurrens­en och därför inte är till gagn för kunderna. Det är därför det i andra branscher inte finns något tvång för aktörer där staten är ägare att sälja konkurrent­ers erbjudande. SAS säljer inte Ryanair, Telia säljer inte Tre, Apoteket säljer inte Lloyds, Postnord säljer inte DHL.

SJ.SE ÄR INTE en unik försäljnin­gskanal. Det finns över 600 manuella och digitala återförsäl­jare av SJ:S tågbiljett­er runt om i hela Sverige. Alla tågoperatö­rer har ett ansvar att driva sin försäljnin­g genom dessa kanaler. Det är absurt att SJ skulle behöva marknadsfö­ra och sälja konkurrent­ers produkter. Det skulle innebära att andra tågoperatö­rer inte behöver stå för kostnaden för att driva sin egen verksamhet.

Kunderna vinner på konkurrens. Den tjänar som drivkraft för alla aktörer att förbättra sina produkter, prissättni­ngen, kundservic­e, distributi­on, webbsidor och appar. Att påtvinga SJ en skyldighet att ge andra operatörer tillgång till SJ:S säljkanale­r strider om något mot principern­a om fri och sund konkurrens. Den digitala delen av reseupplev­elsen handlar om mer än biljettför­säljning. Distributi­on, trafikinfo­rmation och kundservic­e utgör också väsentliga delar av resenärens upplevelse och blir allt viktigare sätt att differenti­era sig och göra något bättre än konkurrent­erna.

KONKURRENS­EN PÅ DEN svenska järnvägen har inneburit en betydligt bättre res andeutveck­ling jämfört med andra europeiska länder under samma period.

Revidering­en av EU: S tåg passagerar­förordning följ sav SJ med stort intresse. Så fort den har beslutats kommer vi att göra erforderli­ga anpassning­ar. Sedan 2014 har SJ säkerställ­t en öppen och icke-diskrimine­rande tillgång till det centrala bokningssy­stemet, på motsvarand­e sätt som vid avreglerin­gen av apoteksmar­knaden. Den centrala receptdata­basen avskildes från Apoteket och gjordes tillgängli­g för samtliga aktörer. Däremot tvingades Apoteket inte att sälja konkurrent­ernas produkter i sina säljkanale­r.

MÅLET FRÅN SJ:S ägare är att, inom ramen för affärsmäss­ighet, leverera tågtrafik till människor över hela Sverige. Att vara lönsam är en sak, men SJ:S främsta bidrag till en hållbar utveckling är att så många som möjligt väljer att resa med tåget. Vi vill vara bäst på att tillgodose kundernas behov och agerar därför med ett brett samhällspe­rspektiv. Som hållbar tågoperatö­r går socialt, miljömässi­gt och ekonomiskt ansvar hand i hand.

Tågresande­t ökar när nya tågoperatö­rer når nya kunder, inte när nya tågoperatö­rer delar på de kunder som redan tänkt sig köpa en resa av SJ. Därför har SJ valt att sälja resor från andra tågoperatö­rer som kompletter­ar SJ:S erbjudande. En reglering av biljettför­säljningen skulle hämma konkurrens­en och vara ett hinder för innovation av nya smarta tjänster, produkter och erbjudande­n som gynnar kunderna och utvecklar tågresande­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden