Bohusläningen

Hängde ut elev på Snapchat – får rektorn att reagera

- ANDERS LÖWSTEDT 0522-99200 anders.lowstedt@bohuslanin­gen.se

Vikarien hade lagt ut olämpligt innehåll om en elev på sociala medier. En anonym anmälare fick rektorn att reagera.

En vikarie hade lagt ut uppgifter på sin snapchatst­ory med olämpligt innehåll om en elev. Christina Öberg som är rektor på Västerskol­an fick in en anonym anmälan om detta.

– Jag tog upp det som en allvarlig händelse. Alla vi som jobbar i skolan har ju skrivit på ett sekretessa­vtal som vi måste följa, säger Christina Öberg.

Hon berättar att lärare och personal bör vara försiktiga hur man använder sociala medier som anställd i skolan och att det är tydligt reglerat i regelverke­t.

– Det får inte förekomma att man ”hänger ut” personal, kollegor eller elever i skolan eller att man delar med sig av verksamhet­en genom sociala medier, säger Christina Öberg.

Hon säger att i rutinen ingår att vi informerar berörda parter och det kan inkludera elever och föräldrar. Om man som personal bryter mot sekretesse­n kan det leda till varning och i förlängnin­gen till uppsägning.

Händer det ofta?

– Inte ofta, så jag kan inte säga att det är något stort problem, säger Christina Öberg.

Har vikarien brutit mot sekretesse­n?

– Jag kan inte gå in på det här enskilda fallet. Kan du säga något om allvarligh­etsgraden vid den här händelsen?

– Jag mottog ett anonymt tips där det antogs olika saker. Jag har utifrån det haft samtal med de jag bedömt är berörda. Jag kan inte gå in vidare i detta specifika fall. Är vikarien kvar i verksamhet­en?

– Det vill jag inte gå in på. Jag kan bara säga att vi har följt gällande rutiner, säger Christina Öberg.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? KÄNSLIGT. En anonym person anmälde en vikarie på Västerskol­an om olämpligt innehåll på snapchat.
Bild: LASSE EDWARTZ KÄNSLIGT. En anonym person anmälde en vikarie på Västerskol­an om olämpligt innehåll på snapchat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden