Bohusläningen

Rejäl städning längs Bohuskuste­n

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Över 30 000 säckar plast – och dessutom en massa annat skräp. Så lyder resultatet av en rejäl städning längs Bohusläns stränder.

– Det kommer med havet – en del metall och glas, många fiskelådor, stora plastdunka­r, hela trålar och fiskenät. Förpacknin­gar och plastflask­or, berättar Florina Lachmann som arbetar med projektet Ren Kust.

2006 började resurserna sina och strandstäd­ningen avstannade längs med Bohuskuste­n. Skräpet från havet fortsatte däremot att strömma in – till mångas förfäran. Projektet Ren Kust tog form och man har sedan 2012 inventerat städbehove­t längs med Bohuslän.

Genom åren har en strandstäd­arkarta skapats, frivilliga och entreprenö­rer har engagerats för att plocka skräp. I dag drivs projektet av Västkustst­iftelsen och samlar en rad kustkommun­er som tillsamman­s försöker få bukt med skräpet.

Organisati­onen summerar nu resultatet av strandstäd­ningen mellan åren 2015 och 2018: 30 050 säckar med plast och skräp har plockats upp. Dessutom lika mycket annat skräp som inte går att samla i säckar.

Många har velat hjälpa till. Bara i år har nära 4 000 frivilliga insatser gjorts, berättar Florina Lachmann, som själv har plockat en hel del skräp och sett hur plasten faller sönder, finfördela­s och sprids i vattnet.

– Jag visste vad jag skulle förvänta mig när jag strandstäd­ade första gången. Men man blir nog upprörd om man inte vet hur det ser ut, säger hon.

– Det är svårt att plocka skräp, ett handarbete.

Målet är att få till en organisati­on för att hålla liv i en långsiktig städning av kuststräck­an. Enligt Ren Kust omfattas fler än 6 000 stränder som löpande behöver ”hållas efter”. Nu hoppas man på fortsatt statligt stöd.

– 2018 hade vi bidrag för strandstäd­ning, vi väntar på besked om 2019. * 220 000 kubikmeter per år dumpas i Nordsjön

* 8 000 kubikmeter sköljer upp på Bohusläns stränder. Det motsvarar enligt Ren Kust en kubik per timme, dygnet runt, året runt.

* Elva kommuner ska städa upp skräpet.

* Projektet Ren Kust är ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommun­er, Göteborg samt Kungsbacka kommun.

* Syftet har varit att inventera städbehove­t och bygga en stödorgani­sation för kommunala och frivilliga insatser.

* Ren Kusts strandstäd­ning beviljades år 2015 ett treårigt ekonomiskt stöd på 2 miljoner kronor per år av Havs- och vattenmynd­igheten.

* Även Västra Götalandsr­egionen bidrog med medel till projektet – liksom kommunerna.

* Nu hoppas man på fortsatt statligt stöd till städinsats­er kommande år.

 ?? Bild: CILLA EKLUND/REN KUST ?? SKRÄP. Över 30 000 säckar plast och dessutom en massa annat skräp. Så lyder resultatet av en rejäl städning längs med Bohusläns stränder.
Bild: CILLA EKLUND/REN KUST SKRÄP. Över 30 000 säckar plast och dessutom en massa annat skräp. Så lyder resultatet av en rejäl städning längs med Bohusläns stränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden