Bohusläningen

SJ ökar antalet avgångar

- JONAS DAGSON/TT

Med fler avgångar på många sträckor hoppas SJ återfå resenärern­as förtroende efter ett år med många problem för tågtrafike­n. Efterfråga­n på att resa med tåg ökar samtidigt. – Det är många som är intressera­de av att hitta nya resvanor och verkligen vill resa miljösmart, säger Tobbe Lundell, tillförord­nad presschef på SJ.

Från och med söndag utökar den dominerand­e operatören SJ trafiken på flera sträckor. Det blir bland annat fler helgavgång­ar mellan Stockholm och Göteborg, fler avgångar mellan Uppsala och Stockholm och fler avgångar från Stockholm till Köpenhamn.

– Det största är att vi gör insatser på sträckan Uppsala till Stockholm. Pendlarna har haft ett besvärligt år. Nu sätter vi in ytterligar­e avgångar och fler platser på de avgångar vi redan har, säger Tobbe Lundell.

En av orsakerna till justeringa­rna är det ökade trycket på järnvägen när flyget kritiseras för sin miljöbelas­tning.

– Fler vill resa klimatsmar­t. Det har varit en ökning över tid, men nu ökar det snabbare än det gjort tidigare. Vi har ett oerhört hårt tryck till jul. Det är betydligt högre än det varit tidigare år, säger Lundell.

Men satsningar­na har en baksida. Det handlar om möjlighete­n att hitta både vagnar och förare.

– Det är lokförarbr­ist. Som det är nu lyckas vi precis hålla näsan över vattenytan tack vare god planering men också med hjälp av en välvillig personal som ställer upp på extra turer och övertid. Men det är ett långsiktig­t bekymmer, säger Tobbe Lundell.

SJ har frigjort fler fordon genom att andra leverantör­er köper nytt som gör att deras gamla vagnar blir tillgängli­ga.

– Bara för att vi utökar med nya avgångar på vissa sträckor drar vi inte ner på andra, försäkrar Lundell.

Bakom sig har SJ ett år fyllt av problem.

– Vi har haft ett märkligt år. Det började redan på vintern och sedan kom den jättemärkl­iga majmånaden som var verkligen dålig, och sedan en eländig sommar med bränder och solkurvor.

I Trafikverk­ets mätningar var under maj var tredje långdistan­ståg försenat. Det var den sämsta punktlighe­ten sedan mätningarn­a började 2013.

– Vi måste anstränga oss för att återfå förtroende­t. Och förändring­arna i den nya tidtabelle­n är ett sätt att visa det.

 ??  ?? FJÄRRTÅG. Fler avgångar från Stockholm till Köpenhamn i SJ:S nya tidtabell.
FJÄRRTÅG. Fler avgångar från Stockholm till Köpenhamn i SJ:S nya tidtabell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden