Bohusläningen

Äntligen advent

-

Det är äntligen advent! I den mörkaste tiden på året kommer den tid då vi tänder mest ljus. Helt logisk. Mitt i rusningen och kraven finns möjlighete­n att stanna upp, tända ljus och mysa. Det är tid att förbereda sig, landa och reflektera. Kanske gå djupare, våga prioritera det andliga.

Julen borde vara det allra mest andliga vi har, men ibland känns det som om det kommersiel­la tar över och skapar stor stress och krav på våra lyckomalla­r. Ibland är det faktiskt så att juldagen upplevs som den allra skönaste, då vi reflektera­r över hur allt blev och letar några ljusa chokladbit­ar i den halvätna Alladinask­en. Den stunden då vi låter verklighet­en vara som den är och möter oss själva i vår längtan.

JULDAGEN ÄR OCKSÅ något helt annat. Den dag då Gud blir människa för att komma närmare oss, den dagen då kärlek triumferar. Julevangel­iet vittnar om hur svårt det kan vara att mitt i allt hitta ett rum. Julevangel­iet är ingen berättelse som passar in i mallen, men den är en berättelse om att Gud sände sin son till oss för att rädda oss. Kanske också ifrån alla mallar och hjälpa oss att hitta vårt eget sätt att leva. Vårt eget sätt att närma oss Gud.

Advent är en bra tid för detta, att närma sig både Gud och oss själva. Advent betyder ankomst – Herrens ankomst – och hela denna period fram till jul handlar om att förbereda sig, att vänta. Det senaste ordet är ju inte ett modeord precis, vänta ...

FÖR LÄNGESEN SÅ förberedde man sig i Sverige genom att fasta. Julfastan känneteckn­ade just den tid när det var som mörkast före jul. Julfastan speglade påskfastan och på palmsöndag­en läste man samma evangelium som på första advent: När Jesus rider in i Jerusalem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden