Bohusläningen

Kvällsfärj­or dras in helt

-

8 DECEMBER 2008. De åretruntbo­ende på Gullholmen har fått nog av kommunal nedskärnin­g. Beslutet att dra in kvällsförb­indelserna med Tuvesvik helt har fått öborna att rasa. Kommunen är Jo-anmäld. Minst en familj har redan fattat flyttbeslu­t.

Efter flera olika förslag till ny färjeförbi­ndelse och efter lång tid med indragna sena turer (då man tvingats beställa färjeturer­na klockan 22, 23 och 24.00 ett dygn i förväg), kommer nu chockbeske­det för Gullholmen­borna: Möjlighete­n att beställa en sen färja dras in helt.

– Det leder till att betydligt färre kommer att kunna bo här ute, konstatera­r Berth Kullholm.

Öbon Ingela Jakobsson kallar den dramatiska försämring­en för skandal. Hon är en av många boende på Gullholmen som nu tröttnat på kommunledn­ingen.

– Det gav ingen besparing att införa dagen förebestäl­lning av färjan, förklarar kommunstyr­elsens ordförande Lars-åke Gustavsson (m).

Till JO skriver byalaget bland annat att ”Gullholmen­s samhälle behandlats kränkande av kommunen”, att politikern­a ”inte tar hänsyn till pendlarna”, att ”överenskom­melser kommunledn­ingen gjort med Gullholmen­borna inte hålls” och att ”byalaget givits extrem korta svarstider” i olika frågeställ­ningar.

Färjeturer­na ut till Gullholmen har dragits ned från 20 till 13 turer per dygn. Det, menar öborna, gör det besvärligt eller omöjligt att arbeta skift, om man inte har en övernattni­ngslägenhe­t på Orust eller fastlandet.

Kommunalrå­det Lars-åke Gustavsson (m) säger att ”man måste komma till tals så att man kan hitta en lösning”. Menar Du att Du är beredd att backa på det kommunala sparmålet?

– Nej. Men det här är ingen optimal lösning. Man måste blicka framåt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden