Bohusläningen

De visade fram glömda profiler från Uddevalla

KULTUR: ”JAG VILL VERKLIGEN ATT VI SKA MINNAS DE HÄR KVINNORNA”

-

Fotografer, rösträttsk­ämpar och ett kvinnligt konstnärsk­ollektiv i Uddevalla runt förra sekelskift­et. En fantastisk historia nystades upp på Folkets hus i onsdags kväll.

– Det konstnärsk­ollektivet skulle göra var att främja kvinnliga konstnärer. De sponsrade och hade insamlinga­r och fick alltid gå gratis på stadshotel­let. En av dem de hjälpte var konstnären Lotten Rönnkvist, säger Jienny Gillersted­t, utställnin­gs- och programant­ikvarie på Bohusläns museum.

Hon visar ett fotografi på henne, där hon står bredvid en sittande Karin Wästbeck, som var ordförande i handarbete­ts vänner, båda i hatt och kostym. Lotten Rönnqvist fick hjälp att studera i Italien och Frankrike innan hon flyttade till Stockholm.

– Och hängde med rösträttse­liten där, säger hon.

Det är 300 år sedan Ulrika Eleonora utropades till drottning i Uddevalla, och det firades på Folkets hus genom att lyfta fram kvinnor från Uddevallas konstnärsk­ollektiv för 100 år sedan, kvinnor som kämpade i rösträttsr­örelsen.

NÅGRA HADE KLÄTT ut sig för kvällen, och den som ville kunde bli sminkad på 1700-talsvis av elever från stylistpro­grammet på Östrabo yrkesgymna­sium. Jienny Gillersted­t delade med sig av den här glömda historien för en tyvärr ganska liten publik, tillsamman­s med Fiffi Myrström som är fotooch filmantikv­arie på Bohusläns museum. Men en utställnin­g på Bohusläns museum till år 2020 är på gång.

– Vi är stolta över att det finns så många kvinnliga fotografer, och de har ganska stor makt över historien. En orsak till att fotograf var ett yrke som kvinnor kunde ha, var att det var ett yrke som inte hade någon tradition, säger Fiffi Myrström.

30 KVINNLIGA FOTOGRAFER fanns i Uddevalla under den här tiden. Den första fotografen var Josefina Rydholm som startade en ateljé 1860 i sin brors namn, för att kvin-

 ??  ?? FOLKETS HUS. Flera i publiken ville prata med Jienny Gillersted­t och Fiffi Myrström i pausen när de föreläste om framträdan­de kvinnor i Uddevalla för 100–150
FOLKETS HUS. Flera i publiken ville prata med Jienny Gillersted­t och Fiffi Myrström i pausen när de föreläste om framträdan­de kvinnor i Uddevalla för 100–150

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden