Bohusläningen

Crowdfunda­d action med skånska zombier

- MATS JOHNSON

ZOMBIEFILM

OPERATION RAGNARÖK Fredrik Hiller Jonas Malmsjö, Bahar Pars, Björn Bengtsson, Per Ragnar och Eva Rydberg Sverige, 2018 (99 min)

Regi: Med:

Land: Längd:

Efter Den blomsterti­d nu kommer, som hade premiär i somras, är det dags för årets andra svenska katastroff­ilm, eller rättare sagt en zombiemons­teractionk­atastrofkr­igsfilm, kallad Operation Ragnarök (noterbart i filmtitels­ammanhange­t så kunde man se Thor: Ragnarök på bio för ett år sedan).

SPELPLATSE­N är Landskrona. Per Ragnar – av alla människor – gör en karikatyr av en skånsk invandrarh­atare, Bertil heter han. All logik flyger ut genom fönstret när en ubåt med biologiska stridsmede­l ombord hamnat på villovägar. Snabbt börjar lokalinvån­arna i Landskrona förvandlas till monster som, ärligt talat, inte ser särskilt skräckinja­gande ut. Snarare som människor som är i akut behov av ett tandläkarb­esök.

Regissören och manusförfa­ttaren Fredrik Hiller har arbetat med det här filmprojek­tet i åtta år och har alltså haft gott om tid på sig för att bestämma vilken typ av film Ragnarök ska vara. Jag hade föreslagit en renodlad b-actionrull­e i Resident evilstil, men Hiller har väldigt mycket mer på hjärtat.

DETTA ÄR EN film om rasismen i dagens Sverige, här finns också ett par love stories, några militärer som är jättedumma och andra som är modiga. Mest störande är att rollfigure­r introducer­as för att sedan försvinna spårlöst, men något av en huvudperso­n är muskelkill­en Nils, spelad av Jonas Malmsjö. Han har fått en ganska osympatisk rasistroll, men kanske kan Nils bättra sig, rentav börja gilla familjen från Iran, och bli en hjälte på slutet?

När Fredrik Hiller blev intervjuad av filmsajten Moviezine fick han frågan om han hade några filmiska förebilder och svarade: Christophe­r Nolan. Då är självförtr­oendet starkt med tanke på att Nolan, som senast gjorde Dunkirk, är världens främste actionfilm­regissör.

Operation Ragnarök är ingen kalkon. Några scener är riktigt kul, flygbilder­na är helt okej, och tiden går inte direkt långsamt. Sedan måste jag ge Hiller kredd för hans envishet. De allra flesta ger upp när det inte finns några pengar kvar. Men Hiller slutfinans­ierade filmen med så kallad crowd funding. Så är man tvungen att göra när Svenska filminstit­utet inte vill ge dig en enda stödkrona.

 ?? Bild: NJUTA FILMS ?? VISSA PROBLEM. Fredrik Hiller vill med Operation Ragnarök säga mer än filmen egentligen mäktar med, tycker recensente­n.
Bild: NJUTA FILMS VISSA PROBLEM. Fredrik Hiller vill med Operation Ragnarök säga mer än filmen egentligen mäktar med, tycker recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden