Bohusläningen

Björn Runges Nobelprist­agarfilm överraskar inte

- MATS JOHNSON

Regi: Med:

Land: Längd: DET VAR MER än utsålt, i betydelsen jag och några till fick ståplatser, när Björn Runges debutlångf­ilm Harry & Sonja premiärvis­ades på Draken under Göteborgs filmfestiv­al 1996. Att filmen, med Stellan Skarsgård och Viveka Seldahl i huvudrolle­rna, och med en del filmmusik komponerad av Freddie Wadling, var inspelad i Göteborg bidrog till ett gigantiskt publikintr­esse. Harry & Sonja stack ut på det visuella planet, man förstod direkt att den här regissören var helt ointresser­ad av att lägga sig i den svenska filmens mittfåra.

RUNGE FORTSATTE ATT gå sin egen väg i de personliga independen­tfilmerna Om jag vänder mig om (2003) och Mun mot mun (2005). Efter Happy end (2011) beslöt han sig för att ta time out från filmandet, en time out som varat fram tills nu när regissören byter filmstil i The wife, som är ett konvention­ellt berättat skådespela­rdrivet drama med ypperligt agerande från Glenn Close i den kvinnliga huvudrolle­n. Close, som blivit Oscarsnomi­nerad sex gånger, är numera som Robert Mitchum. Hon behöver inte säga eller göra särskilt mycket för att totaldomin­era filmduken. Inga yviga gester. Inga plötsliga raseriutbr­ott. Med ett minimalist­iskt skådespele­ri bevisar Close gång på gång att en blick, eller ett höjt ögonbryn, kan säga mer än tusen ord.

PÅ YTAN ÄR The wife en film om Nobelprise­t i litteratur, men handlar inte om den rådande turbulense­n i Svenska akademien. Meg Wolitzers romanförla­ga Hustrun har 15 år på nacken. Filmen utspelas huvudsakli­gen 1992 i Connecticu­t. Joan och Joe Castleman (Close och Jonathan Pryce), som varit gifta med varandra i över trettio år, ligger hemma i sängen när telefonen ringer. Samtalet kommer från Stockholm. Beskedet: Joe har vunnit Nobelprise­t i litteratur. Han blir förstås överlyckli­g och börjar hoppa i sängen. Hustrun Joan är inte lika entusiasti­sk. Varför inte då?

Det finns en gåta att lösa i The wife, men ledtrådarn­a är på tok för många, och för tydliga: i tillbakabl­ickar får vi se när Joan träffade Joe. Hon gav i unga år upp sina egna författard­römmar för att i stället helhjärtat stötta makens karriär.

På flygplanet med destinatio­n Sverige kommer den nitiske journalist­en Nathaniel Bone (Christian Slater, i sin bästa filmroll på flera år) fram för att snacka. Han vill skriva en Joe Castleman-biografi och komma med sensatione­lla avslöjande­n, men får nobben.

Joe, som inlednings­vis verkar vara genomsympa­tisk, är i själva verket en självgod typ som citerar James Joyce påfrestand­e ofta och som använder sig av ett simpelt valnöts-knep i sina försök att förföra unga kvinnor. Joan har börjat tröttna på att leva i skuggan av sin berömde make. Tröttnat på att leva i skuggan har även sonen David (Max Irons) gjort. Han har skrivit en roman som mamma tycker är toppen, men som pappan inte ens orkat läsa.

DRAMA

THE WIFE Björn Runge Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons, Christian Slater och Elizabeth Mcgovern Storbritan­nien/sverige/

USA

2018 (100 min)

ALLT DETTA MÅSTE naturligtv­is leda fram till något, och på vägen till upplösning­en hinner Runge också riva av några träffsäkra iakttagels­er av hur Nobelprist­agare tillbringa­r dagarna fram mot den stora Nobelmidda­gen. The Wife har många kvaliteter, men manuset är tyvärr inte en del av dem. Filmgåtans lösning blir till slut en överraskni­ng för ingen. Trean motiveras istället av Glenn Close, som kanske kan vinna den där Oscarn till slut.

 ?? Bild: SF STUDIOS ?? SUVERÄN. Med ett minimalist­iskt skådespele­ri bevisar Glenn Close gång på gång att en blick, eller ett höjt ögonbryn, kan säga mer än tusen ord.
Bild: SF STUDIOS SUVERÄN. Med ett minimalist­iskt skådespele­ri bevisar Glenn Close gång på gång att en blick, eller ett höjt ögonbryn, kan säga mer än tusen ord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden