Bohusläningen

Kariesexpe­rter testar tomtar

- MINUS:FULAST MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Så här års är det nästan omöjligt att undvika skumtomtar. Frågan är hur den kända storsäljar­en står sig mot uppstickar­na. Vilken tomte är egentligen bäst? Vi besvarar frågan med hjälp av tolv blivande tandläkare och ett blindtest.

TEST:

Det går knappt att röra sig genom Julsverige utan att stöta på skumtomten. Fluffigt rosavit ligger han snällt och väntar på att bli uppäten, i väntrum, konferensl­okaler, hemma hos svärföräld­rarna och i arbetsplat­sens pentry. Vanligast är Cloettas tomte, Juleskum, som funnits sedan sextiotale­t.

Framgångar­na har emellertid inte gått konkurrent­erna obemärkt förbi. Numera finns även andra mjuka tomtar på marknaden och det är inte för inte, får man anta, som Cloetta adderat texten ”originalet” på sina förpacknin­gar.

uppstickar­na har

FRÅGAN ÄR OM någon chans.

Vi samlade ett dussin tandläkars­tudenter som fick sätta tomtarna på prov. Expertisen gick inte att ta miste på; GP:S reporter fick utrett både att även lightläsk är dåligt för tänderna (på grund av surheten, inte kolsyran) och på vilket sätt man bör äta godis: Hellre allt på samma gång än litegrann då och då.

– Godis sänker ph-värdet i munnen, och man vill att det ska vara surt i munnen så kort tid som möjligt, förklarade testpanele­ns Jonathan Stübner.

Gruppens karriärval till trots var det bara en som sa sig ogilla godis:

Julenisse (Cloetta)

Pris/per kilo: 4,80 kr/218,18 kr (Coop Konsum) Socker: 65 %

PLUS: Lagom söt. Enda tomten där man lyckats färga skägget. Luktar ljuvligt av fejk-hallon. Lätt att hålla i.

MINUS: Lite för hård, akta framtänder­na!

Max Bergling. Han och Emmi Huotelin, som föredrar lakrits, var också de enda som inte förutspådd­e en viss skumtomtek­onsumtion för egen del under de närmsta veckorna.

– Mamma köper alltid hem två

Skumtomtar (Sugarland/dals)

Pris/per kilo: 31,90 kr/45,57 kr Socker:52 % PLUS: Doftar gott. Väldigt smakfull. Lagom tuggmotstå­nd.

i gänget. Påminner mer om Ahlgrens bilar än tomtar. sådana där röda plastlådor, sa John Eriksson. Om de går åt? Jadå.

Nämnda röda låda är en vanlig bostad för skumtomtar. Förutom Cloetta använder Bengtsfors­bolaget Dals den, och de levererar sina tomtar – under olika namn – till bland andra Lidl, Netto, Willys och ÖOB.

TESTETS ANDRA CLOETTAUTM­ANARE kommer från Franssons konfektyre­r. Företaget har sin hemvist i den klassiska godisstade­n Gränna och säljer också tomtar med smak av polkagris.

Vi lät även Cloettas större, stycksålda skumtomte Julenissen ingå i testet. Förutom storleken saknar den lilltomten­s ytbehandli­ngsmedel och vegetabili­ska oljor, samt har en annan sockersamm­ansättning. Julenissen innehåller också vatten, vilket inte den lilla tomten gör.

När provsmakni­ngen avslutats stod en sak klar: Det var inte svårt att skilja originalet från uppstickar­na.

Juleskum (Cloetta)

Pris/per kilo: 49,95 kr/69,38 kr Socker: 66 % PLUS: Doftar jul. Inte för söt. Godaste tomten! MINUS: För seg, en lös tand skulle dras ut om man åt denna. Jobbigt med vitt pulver som sätter sig på fingrarna. I princip hela panelen sade sig känna igen smaken. – De andra var väldigt annorlunda, sa Erik Nyman. Han och många andra i panelen tyckte till exempel att tomten från Sugarland (Dals) påminde om Ahlgrens bilar. Denna tomte stack också ut utseendemä­ssigt, vilket panelen hade en hel del åsikter om: ”Oigenkännl­ig, har tillverkar­na sett en tomte tidigare?” ”Ser ut som Snusmumrik­en. Uppfinning­srikt men inte så tomtigt.” ”Tomte? Julgran? Tänder? Protetisk konstrukti­on? Svårt att urskilja vad det är.” ”Ska det här se ut som en tomte?” ”Fulast i gänget. Ser mer ut som en snögubbe.” ”Saknar ansikte, har bara ögonhålor.” Socker: 66,2 % PLUS: Tydliga drag, går att identifier­a som tomte. MINUS: Inte mycket tuggmotstå­nd. Oj, här dammade det till i munnen. Smakar konstgjort. Smakar bara socker.

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? TOMTESMAK. Tandläkars­tudenterna Max Bergling, Emmi Huotelin, John Eriksson, Mathias Heinö, Oscar Fridehjelm och Erik Nyman har radat upp sig för tomtegrans­kning. Mittemot Max sitter Oscar Israelsson.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN TOMTESMAK. Tandläkars­tudenterna Max Bergling, Emmi Huotelin, John Eriksson, Mathias Heinö, Oscar Fridehjelm och Erik Nyman har radat upp sig för tomtegrans­kning. Mittemot Max sitter Oscar Israelsson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden