Bohusläningen

Forskaren: För stort fokus på teknik vid förlossnin­gen

- LENA EKSTRAND livsstil@gp.se

Den medicinska förlossnin­gsvården i Sverige är fenomenal. Samtidigt finns där ett existentie­llt vakuum, menar Åsa Larsson som skrivit en avhandling om Barnafödan­dets mysterium.

En kvinna blir gravid. Efter nio månader föds ett barn.

Knappast en stor sak. Bara i Sverige händer det över trehundra gånger per dygn. Och ändå. – Att det är vanligt och vardagligt innebär inte desto mindre att det är ett mirakel. I det förtätade ögonblick när ett barn tar sitt första andetag och möter sina föräldrars blick för första gången är det som om existensen öppnar sig och träder fram.

Så uttrycker sig Åsa Larsson som tidigare i år disputerad­e med avhandling­en Barnafödan­dets mysterium. Åsa Larsson arbetade själv som barnmorska inom mödravårde­n i flera decennier innan hon hamnade på Institutio­nen för vårdvetens­kap vid Borås högskola, en institutio­n som profilerat sig genom att lyfta fram vårdens existentie­lla dimensione­r.

– Jag hade börjat fundera över vad som egentligen var det vårdande i mitt yrke. Det var så stort fokus på det medicintek­niska med alla kontroller och screeningp­rogram. Ibland kände jag det som om jag lika gärna hade kunnat vara laboratori­eassistent, säger hon.

NÄSTAN HUNDRA PROCENT av alla svenska kvinnor lotsas igenom graviditet­en i mödravårde­ns regi. Där mäts, vägs och kontroller­as kvinnan och fostret på längden och bredden. Mödravårde­n har näst intill ensamrätt på att definiera vad en graviditet är och innebär.

Det är på gott och ont, enligt Åsa Larsson.

– Vår mödravård är ju världsbäst, det tycker jag verkligen. Samtidigt finns där ett existentie­llt vakuum. En mer individual­iserad mödravård skulle kunna hjälpa kvinnan att integrera den stora och omvälvande livshändel­se som en graviditet är, säger hon.

I DE INTERVJUER med gravida kvinnor som ligger till grund för Åsa Larssons avhandling urskiljer hon tre nyckelord: Allvar, Sårbarhet och Längtan.

När en kvinna blir gravid konfronter­as hon oundviklig­en med livets allvar. Även om hon väljer att avbryta graviditet­en kan hon inte bara stänga dörren och springa därifrån. Hon är på väg ut på okänd mark.

– Och även om det ”inte är en sjukdom” att vänta barn så innebär det en ökad sårbarhet. Kroppen sätts på stora prov, liksom relationer­na – speciellt till det väntade barnet och partnern. Det finns ju inte bara lyckliga graviditet­er, säger Åsa Larsson.

I LÄNGTAN EFTER ett barn ser hon en inneboende mänsklig önskan att ”ta nästa steg”, att bli del av ett större helt och ge livet en djupare mening. Under graviditet­en får kvinnan en möjlighet att växa och lära sig mer om sig själv.

Åsa Larsson skulle önska att barnafödan­dets ”helighet” och mysterium kunde ges större utrymme inom dagens mödravård. Och i likhet med bland andra Svenska Barnmorske­förbundet vill hon ge kvinnan möjlighet att möta samma barnmorska, eller grupp av barnmorsko­r, under hela vårdkedjan. Det kräver i sin tur att uppdelning­en mellan mödrahälso­vård, förlossnin­g och eftervård försvinner.

– Jag skulle vilja ge barnmorsko­rna möjlighet att blomma ut i sitt yrke. Att de kunde få möta behoven individuel­lt och försöka bevara och skydda barnafödan­dets mysterium, säger Åsa Larsson.

 ??  ?? ÅSA LARSSON.
ÅSA LARSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden