Bohusläningen

Vicky har fött tre barn hemma

Vicky James och hennes man har fyra barn. Tre av dem är födda utanför sjukhus. Det viktigaste är valfrihete­n, tycker Vicky. Varje kvinna ska få möjlighet att föda på en plats där hon känner sig trygg.

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Sladdbarne­t Alfred är åtta veckor. Han har tre äldre systrar.

Den äldsta föddes på sjukhus i England 2006. Nästa syster hemma på Hisingen – helt oplanerat på köksgolvet eftersom det gick så snabbt. Och bra.

När Vicky James 2012 blev gravid för tredje gången bestämde hon sig därför för att föda hemma. I lugn och ro med familj, barnmorsko­r och doula omkring sig.

– Jag kände mig hela tiden trygg med att det här fixar min kropp utan smärtlindr­ing och interventi­oner. Förlossnin­gen tog bara drygt tre timmar. Fullmånen lyste och några minuter efter födseln vaknade våra stora flickor och kom ut i vardagsrum­met hand i hand, berättar Vicky James.

HENNES MAN VAR till en början skeptisk men ändrade sig när Vicky presentera­de aktuell forskning om att hemförloss­ning är lika säkert som att föda på sjukhus och att risken för till exempel stora bristninga­r till och med är mindre. Efteråt var han mycket nöjd med beslutet.

I samma veva utbildade sig Vicky James själv till doula, alltså en person som följer kvinnan under graviditet­en och stödjer henne praktiskt och känslomäss­igt under själva förlossnin­gen.

– Den medicinska säkerheten är väldigt hög i Sverige och det är ju fantastisk­t bra. Men ofta glömmer man bort kvinnans upplevelse, att barnafödan­de inte bara är en fysisk process. Det är inte bara ett barn som föds utan även en mamma och en pappa eller medförälde­r, säger Vicky James.

Upplevelse­n under en förlossnin­g kan påverka självbilde­n under lång tid, menar hon.

– Den kan bidra till att man går stärkt in i föräldrask­apet, men i värsta fall att man bär med sig en känsla av otillräckl­ighet.

Vicky James förespråka­r inte hemförloss­ning generellt. Modellen passar inte alla och en förutsättn­ing är förstås att både kvinnan och barnet är friska.

– Många tycker fortfarand­e att hemförloss­ning är vansinnigt och ett stort risktagand­e. Men om barnmorska­n bedömer att något avviker, till exempel att barnets hjärtljud inte är okej, gör man en förflyttni­ng till sjukhus. Och det är inte så att man väntar till sista minuten, säger hon.

ALFRED HAR SOMNAT vid hennes bröst i amningsfåt­öljen. En mild höstsol letar sig in i rummet. Det är ett par timmar kvar tills storasystr­arna kommer hem från skolan.

Vicky berättar hur det gick till när Alfred kom till världen. Hon hade hyrt en förlossnin­gspool och halvlåg i det ljumma vattnet omgiven av sina närmaste, plus doula och barnmorsko­r. Levande ljus och meditativ musik.

– Det är så intensivt, man upplever det som om man är i ett annat slags medvetande. För oss blev det en viktig familjehän­delse. Hur man än föder står man mitt i detta att få möta en ny människa och det är viktigt att man visar respekt och vördnad för det nya livet, säger hon.

EN VIKTIG ORSAK till att Vicky James valde att föda hemma är bristen på kontinuite­t på förlossnin­gskliniker.

– I dag kan en barnmorska ha tre förlossnin­gar på gång samtidigt. Mitt i förlossnin­gsarbetet ska man också träffa och knyta an till en eller flera nya personer. Jag tycker att man åtminstone ska kunna kräva en barnmorska per föderska, säger Vicky James.

”Jag kände mig hela tiden trygg med att det här fixar min kropp utan smärtlindr­ing och interventi­oner. Förlossnin­gen tog bara drygt tre timmar.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden