Bohusläningen

Här sker de flesta narkotikab­rotten

Där det rör sig mycket folk, där finns också narkotikan. Trots färre anmälninga­r i år är polisen inte nöjd. ”Man kan inte bara slå sig för bröstet”, säger kommunpoli­sen.

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

I krogmiljön, på Jarlsgatan och på polishuset. Där anmäls flest narkotikab­rott i Uddevalla. Statistike­n visar färre anmälninga­r i år än tidigare, men det behöver inte vara något bra.

Där det rör sig mycket folk, där finns det också narkotika. Det kan man konstatera efter att ha sett polisens karta över var narkotikab­rotten sker i centrala Uddevalla. I området kring Kampenhof samt stadskärna­n, på Kungsgatan och i kvarteren mellan Norra Hamngatan och Lagerbergs­gatan, görs många polisanmäl­ningar om narkotikab­rott. Oftast handlar det om personer som har använt narkotika själva eller har narkotika för eget bruk på sig.

– Det är inte konstigt att det ser ut som det gör. I centrum där det rör sig som mest folk är det många som är drogpåverk­ade på olika sätt. Vi vet att på krogen finns det mycket narkotika och det är många som tar narkotika när det är fest och man ska ut, säger Peter Svernling, kommunpoli­s i Uddevalla.

Han beskriver att Kampenhof

Det vanligaste brottet är eget bruk av narkotika, med 154 anmälninga­r under 2018. Näst vanligast är innehav av narkotika (ej grovt brott): 123 anmälninga­r 2018. Källa: Polisen och centrum har blivit lite av en ungdomsgår­d. Och eftersom många ungdomar vistas där det finns narkotika finns risk att de kommer i kontakt med droger.

– Det som är positivt är att vi har varit på Kampenhof mycket mer. Tittar vi på hur många anmälninga­r det är gjorda så ser vi att det är fler på Kampenhof än tidigare år. Då ser jag att det är en bra grej, då har vi varit aktiva där.

MÅNGA ANMÄLDA NARKOTIKAB­ROTT behöver alltså inte vara något dåligt. Det är därför statistike­n över narkotikab­rott hittills i år är lite bekymmersa­m för polisen, trots att anmälninga­rna har minskat med 30 procent jämfört med för fem år sedan.

– Narkotikab­rottslighe­ten skiljer sig från annan brottsligh­et, den speglar ganska mycket hur aktiva vi har varit, så man kan inte bara slå sig för bröstet och säga vad bra. Det kan bero på att vi inte har gjort så många kontroller, säger Peter Svernling.

Han menar dock att ökad polisiär närvaro, att kommunen har satt in ordningsva­kter och andra åtgärder har gjort att centrum i dag är tryggare än vad det varit tidigare. Ett tecken på det är antalet misshandel­särenden utomhus i centrum och Kampenhofo­mrådet har halverats i år.

– Ser vi på tidigare år har det legat ganska jämnt och nu har det kommit ner till ett 20-tal. Det är bra.

Förutom centrum är området kring Jarlsgatan ett område där det anmäls mycket narkotikab­rott.

– Det är det ju inget snack om. Kommunen har boende för bland annat missbrukar­e, där är polisen oftare. Ofta är vi inte där för att jobba med narkotikan utan för annat och då upptäcks ofta det ofta, säger Peter Svernling.

Allra flest narkotikab­rott uppdagas dock på polishuset. Det beror på att när polis griper eller omhänderta­r folk av helt andra skäl och de visiteras, så hittas droger på dem och anmälan görs.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? NÄRINGSLIV. Marie Nilsson är förbundsor­dförande för IF Metall. Tidigare har hon varit distriktso­rdförande i Bohuslän/dal.
Bild: NICKLAS ELMRIN NÄRINGSLIV. Marie Nilsson är förbundsor­dförande för IF Metall. Tidigare har hon varit distriktso­rdförande i Bohuslän/dal.
 ?? Bild: POLISEN ?? DROGER I CENTRUM. Kartan visar var narkotika- och dopningsbr­ott sker i centrala Uddevalla. Ju större ring desto fler brott.
Bild: POLISEN DROGER I CENTRUM. Kartan visar var narkotika- och dopningsbr­ott sker i centrala Uddevalla. Ju större ring desto fler brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden