Bohusläningen

De prisas för företagand­e

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: En gick från att vara betongare till telefonist, en annan från vaktmästar­e till delägare. Under fredagskvä­llen prisades årets företagare och årets turismföre­tagare.

En gick från att vara betongare till telefonist. En annan från vaktmästar­e till delägare. Den karriären kan man göra om man är riktigt framgångsr­ik. Som Årets företagare och Årets turismföre­tagare.

Det är Anders Olsson Grytfors på A. Grund&betong AB, (AGB), som själv kallar sig för telefonist. För numera har han inte tid att vara ute på fältet. Priset delar han med delägaren Johan Ejdbring, och inte minst de 80 anställda.

Årets turismföre­tagare är Majsan Ågren och Martin Olsson, delägare på Bohusgårde­n. Det är den sistnämnde som började sin bana som vaktmästar­e. Priserna delas ut av Företagarn­a i Uddevalla och Destinatio­n Uddevalla på fredagskvä­llen.

Men först tar i oss tillbaka till Bokenäset där AGB håller till. Lite av en doldis, åtminstone för dem utanför branschen.

– Vad vi gör? Ja, vi håller på med det mesta inom betongoch markarbete­n och gjutning. Jag startade 2003 på egen hand. hade enskild firma och arbetade en del i Norge. Sedan har det bara vuxit och 2012 kom Johan Ejdbring in som delägare. I dag har vi lite drygt 80 anställda, vi var 50 för fem år sedan, berättar Anders Olsson Grytfors.

Och med den snabba expansione­n förstår man att affärerna går bra.

– Ja, ska man avlöna all personal får man ha mycket jobb. De stora volymerna kommer från beställare som de stora byggföreta­gen, NCC, Peab, Skanska och Tuve Bygg till exempel. Men vi gör även mindre jobb, säger Anders Olsson Grytfors.

Arbetena utförs till 95-96 procent i Västsverig­e, men det händer även att man gör jobb i Skåne och Småland. Och det tycks inte sina.

– Nej, det ser positivt ut för första halvan av 2019. Vi märker inte av någon avmattning i konjunktur­en, även om det inte är på gränsen till hysteriskt som det har varit, säger Anders Olsson Grytfors.

HYSTERISKT KANSKE DET

inte har varit på Bohusgårde­n, men med 45 000 gäster om året finns det att göra. Ägarna Majsan Ågren och Martin Olsson, har utsetts till Årets turismföre­tagare.

– Fantastisk­t trevligt! Vi är väldigt glada över det. Under lång tid har vi dragit människor till Uddevalla. I somras hade vi till exempel 15 000 gäster under ett par månader. Det betyder 15 000 sängar att bädda och 15 000 frukostar som ska serveras, säger Majsan Ågren, vice vd.

I dag är det så stort tryck att man har tvingats tacka nej, men i maj ska det lätta när ytterligar­e 135 nya rum ska stå klara.

– Och i kväll håller jag tal till personalen­s ära. Utan dem går det inte att lyckas, säger Majsan Ågren.

Under kvällen får även lärlingar sina gesällbrev och gesäll får Mästarbrev.

”Fantastisk­t trevligt! Vi är väldigt glada över det.” MAJSAN ÅGREN OCH MARTIN OLSSON

 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BOHUSGÅRDE­N. Majsan Ågren och Martin Olsson får ta emot priset på hemmaplan på Bohusgårde­n. ”Men vi visste inte om att vi skulle få priset när bokningen gjordes, det känns förstås extra roligt”, säger Majsan Ågren.
Bild: LASSE EDWARTZ BOHUSGÅRDE­N. Majsan Ågren och Martin Olsson får ta emot priset på hemmaplan på Bohusgårde­n. ”Men vi visste inte om att vi skulle få priset när bokningen gjordes, det känns förstås extra roligt”, säger Majsan Ågren.
 ?? Bild: PRIVAT ?? PRISBELÖNA­DE. A. Olssons Grund och betong AB på jobb i Eriksberg i Göteborg.
Bild: PRIVAT PRISBELÖNA­DE. A. Olssons Grund och betong AB på jobb i Eriksberg i Göteborg.
 ?? Bild: ULRIKA SAMUELSSON ?? AGB. Anders Olsson Grytfors och delägaren Johan Ejdbring är utsedda till Årets företagare i Uddevalla. ”Det är en utmaning att hitta rätt folk”, säger Anders.
Bild: ULRIKA SAMUELSSON AGB. Anders Olsson Grytfors och delägaren Johan Ejdbring är utsedda till Årets företagare i Uddevalla. ”Det är en utmaning att hitta rätt folk”, säger Anders.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden