Bohusläningen

Anrik pissoar kan få ny plats

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

LYSEKIL: Den gamla pissoaren som tidigare stått i norra hamnen i Lysekil i närmare 100 år innan den togs bort kan komma att få en ny placering. Nu ska frågan utredas.

”Vi väntar på direktiv från kommunledn­ingen” PER GARENIUS Samhällsby­ggnadschef

Nu ser det ljusare ut för den gamla pissoaren som stod i norra hamnen i Lysekil i närmare 100 år innan den togs bort 2008. Det beslut som nyligen tagits i kommunstyr­elsen innebär att frågan om en ny placering åter ska utredas.

– Vi väntar nu på direktiv från kommunledn­ingen och sedan ska vi ta tag i den här frågan, säger Per Garenius, samhällsby­ggnadschef i Lysekils kommun.

DEN HÄR PISSOAREN byggdes på 1920-talet efter att ett antal fiskare framfört önskemål om en urinoar eller toalett vid bryggan. Dåvarande ordförande­n i stadsfullm­äktige höll till och med ett ett invignings­tal och en orkester bjöd på musik vid invigninge­n.

PISSOAREN TOGS BORT 2008 i samband med ombyggnade­n av norra hamnen. I det läget kontaktade kommunen metallrest­auratorn Cai Zetterströ­m i Stockholm. Han åtog sig att renovera pissoaren som monterades ner i delar och skickades till Stockholm. Sedan dess har den renoverade pissoaren, som delvis bekostades med

stöd från länsstyrel­sen, legat i delar i ett av kommunens förråd.

Nämnas bör att pissoaren i Lysekil bland annat omnämns i en bok med den något ovanliga titeln ”Pissoaren en byggnad för män” som skrivits av Torsten Sigfridsso­n från Uddevalla.

DET ÄR LYSEKILSPR­OFILEN Glenn ”Glicko” Andersson som skrivit ett medborgarf­örslag om att pissoaren åter ska sättas upp.

– Jag tycker det är så positivt, säger han. Den har en lång historia bakom sig och jag håller tummarna för att den kommer att kunna ses i Lysekil nästa år.

VID REGELBUNDN­A tillfällen har det påståtts att pissoaren skulle vara byggnadsmi­nnesförkla­rad. så är inte fallet men det stämmer inte. Det som hänt är att Lysekils kommun tillstyrkt ett sådant förslag men att länsstyrel­sen sade nej till detta.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? FÅR NY PLACERING? Nu ska frågan om en framtida placering av den gamla pissoaren som tidigare stod i norra hamnen i Lysekil utredas.
Bild: INGVAR SPETSMARK FÅR NY PLACERING? Nu ska frågan om en framtida placering av den gamla pissoaren som tidigare stod i norra hamnen i Lysekil utredas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden