Bohusläningen

Utvisa inte den som jobbar

- KARIN PIHL Liberal Nyhetsbyrå­n

LEDARE 8 DECEMBER. Sverige har en reglerad migrations­politik, även när det gäller arbetskraf­tsinvandri­ng. Att det finns regler om vem som får komma till Sverige för att jobba, och under vilka omständigh­eter, är nödvändigt. En helt fri arbetskraf­tsinvandri­ng skulle leda till lönedumpni­ng och utnyttjand­e av arbetskraf­t. Den som vill arbeta i Sverige och samtidigt ha med sig anhöriga bör också kunna försörja familjen. Det ska vara ordning och reda, men reglerna måste vara rimliga. Det är de inte i dag.

FÖR TIO ÅR sedan liberalise­rades den svenska lagstiftni­ngen på området. Det var i grunden bra, men ledde till att oseriösa arbetsgiva­re missbrukad­e systemet i syfte att använda sig av billig arbetskraf­t för bland annat bärplockni­ng. Reglerna skärptes, men så här några år i efterhand är det uppenbart att man tog i för hårt. Syftet var att komma åt arbetsgiva­re som utnyttjar billig arbetskraf­t, men resultatet är att kompetenta personer som arbetar i branscher som ofta lider av brist på arbetskraf­t utvisas.

Ofta handlar det om rena bagateller som att arbetsgiva­ren betalat någon hundralapp för lite i lön sett till kollektiva­vtalet, eller att semesterer­sättningen varit för låg. Det är misstag som enkelt kan justeras i efterhand, men som i stället får orimliga konsekvens­er.

På Dagens Nyheters debattsida (5/12) skriver företrädar­e för Centrum för rättvisa och ABB att Migrations­verket till och med övertolkar regelverke­t. Myndighete­n tillämpar en ”sexmånader­sregel” som innebär att utvisade personer måste vistas i en form av karantän utomlands innan de kan söka om uppehållst­illstånd igen. Det innebär stora påfrestnin­gar, inte minst för den anställde och dennes familj, men också för företagen som förlorar kompetent arbetskraf­t.

I ljuset av den övriga migrations­politiken är kompetensu­tvisningar­na än märkligare. Utländska personer med uppehållst­illstånd som döms för brott som misshandel och våldtäkt kan ibland slippa utvisning med hänvisning till att de rotat sig i Sverige. Personer som arbetar och betalar skatt kan behöva lämna landet för att arbetsgiva­ren inte betalat full semesterer­sättning. Bisarrt är bara förnamnet.

Migrations­verket och migrations­domstolarn­a måste börja tilllämpa regelverke­t som det är tänkt. Om det inte är möjligt måste lagstiftni­ngen ses över. Konkurrens­en om högkvalita­tiv arbetskraf­t hårdnar. Sverige måste vara ett attraktivt land för dessa människor.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? KOMPETENS. Bagatellar­tade misstag ligger ofta bakom utvisninga­r av arbetskraf­t.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT KOMPETENS. Bagatellar­tade misstag ligger ofta bakom utvisninga­r av arbetskraf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden