Bohusläningen

Beska besked från statlig utredare

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 8 DECEMBER. Sotenäs kommun har fått kraftigt försämrade villkor i det kommunala utjämnings­systemet. Anledninge­n är att förändring­ar i befolkning­ens sammansätt­ning förändrar hur staten fördelar pengar mellan kommuner.

I Sotenäs har under de senaste åren skett förändring­ar i antalet äldre och antalet yngre, med negativa konsekvene­r för kommunen. År 2014 betalade Sotenäs in 2,4 miljoner kronor till systemet, nästa år blir det 28 miljoner. Enligt kommunchef­en Maria Wikingsson beror detta bland annat på att det är flera personer över 80 år som har avlidit.

Kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M) har krävt förändring­ar och en ”broms” i systemet. ”Det är helt orimligt att begära att en liten landsbygds­kommun, med bara 9 000 invånare varav många är äldre, ska kunna ställa om och minska sina kostnader i vård, skola och omsorg från en månad till en annan”, skriver han i Dagens Samhälle (3 december).

Men regeringen­s särskilde utredare om utjämnings­systemet, Håkan Sörman, och utrednings­sekreterar­e Anders Norrlid påpekar i en replik till Abrahamsso­n att det finns andra faktorer som har påverkat Sotenäs ekonomi. Det som Sotenäs har förlorat på är utjämninge­n i förskolan och skolan. Antalet barn i förskola och grundskola har minskat med 90 stycken. Men Sotenäs kommun har trots detta ökande kostnader, inte minskande. Utredarna påpekar att det är helt naturligt att kommunen måste minska kostnadern­a när behoven minskar.

Socialdemo­kraterna i Sotenäs har flera gånger påpekat att kostnadern­a ligger över jämförbara kommuner och att det behövs färre skolenhete­r i kommunen. Där har opposition­en rätt. Det behövs god ekonomisk hushållnin­g och det innebär förändring­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden