Bohusläningen

Smögens öråd har gjort nytta för Smögen

- En längre version finns på bohuslanin­gen.se

Vi ser med allt större oro hur våra politiker börjar försvåra för de ideella krafter som på olika sätt gör ett viktigt arbete i vår kommun. För Smögens öråds räkning, har vi sedan 1999 på olika sätt arbetat för att bespara utgifter för kommunen. För att kunna utföra detta arbete krävs inkomster. En del av dessa intäkter har vi kunnat ta in genom att vi arrenderat 524 kvadratmet­er av Smögens skolplan. Drygt 50 000 kronor gav det i år. Förutom pengarna kunde vi ge två ungdomar sommarjobb, plus 10 000 kronor till Smögens skola.

Parkeringe­n har också varit nyttjad som långtidspa­rkering där de boende i gamla Smögen utan parkerings­möjlighet vid sina fastighete­r kunnat stå till en annan kostnad än 25 kronor i timmen. Kommunen är nu ute efter att ta över denna verksamhet, med argument att alla föreningar ske behandlas lika. Det är ju vackert tänkt, men den politiker som jämför Smögens öråds verksamhet rakt över med andra föreningar, är dåligt insatt i historien.

Nedan följer en del av örådets objekt under vår verksamhet.

DAMBADET. Vi byggde en ny brygga, bänkar och vindskydd. Kostnad för kommunen: noll kronor.

VALLEVIKSB­ADET, en över 50 år gammal betongkons­truktion i mycket dåligt skick, renoverade­s. Kostnad för kommunen: 225 000 kronor. Skulle det jobbet drivits i kommunal regi, hade en halv miljon inte räckt till.

FÄHUSET HASSELÖSUN­D. Kommunen avsåg att stänga badplatsen, Hasselösun­dsbornas enda badplats. Reaktioner­na lät inte vänta på sig. Hållöfisk fanns då fortfarand­e kvar, och efter erbjudande av Leif Stenman om ekonomiskt stöd, tog sig örådet an uppgiften. Kostnad för kommunen: noll kronor.

VADBOCK. Byggdes upp i Smögens hamn med tillhörand­e brygga, för att visa lite av Smögens historia.

Örådet har också medverkat till att få ny sand till sju platser i kommunen. Örådet tog initiativ till att flera bad i kommunen fick dela på 600 ton dansk sjösand. Kommunen stod här för kostnaden av sanden.

Vi har också sysslat med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden