Bohusläningen

Polisen samla

UDDEVALLA: JAKTEN PÅ MISSBRUKAR­EN INTE LÄNGRE HUVUDFOKUS

-

Anmälda narkotikab­rott har blivit färre. Bakom siffrorna gömmer sig polisens omorganisa­tion, nytt fokus och polisbrist. – Vi jobbar med dem som har de stora påsarna, säger spanaren Tony Bengtsson.

På bordet i polishuset dukar Tony Bengtsson upp en veritabel buffé av droger, beslagtagn­a de senaste veckorna. Anabola steroider, cannabis, amfetamin, kokain ...

– Det luktar sött, söt tobak, säger han och sniffar på en torkad haschkaka.

– Det här gör man ju inte i Sverige. Bindmedlet för att binda ihop det är ofta kamelspill­ning. Men det här, Sverige skulle till och med vara självförsö­rjande på det här, fortsätter han och visar upp en påse med nyligen beslagtage­n marijuana.

Olika former av cannabispr­eparat är den utan jämförelse vanligaste drogen. I en rapport från Polisen och Tullverket 2016 konstatera­des att 50 procent av de nära 40 000 drogbeslag som polis och tull gjorde 2015 var marijuana eller cannabisha­rts. En annan vanlig drog är amfetamin, som enligt den erfarna knarkspana­ren Tony Bengtsson har legat relativt jämt genom åren utan att vara sig minska eller öka i någon större utsträckni­ng. Annars kan det gå trender i droganvänd­andet, för något år sedan syntes mycket fentanyl, och de senaste åren är det en annan drog som polisen stöter på i allt större utsträckni­ng.

– Det som är oerhört vanligt i dag är kokain. Det har alltid funnits efterfråga­n men den är så mycket större i dag. Det finns ju hur mycket som helst, det kommer in mycket större mängder kokain till Sverige i dag än vad det gjorde för 10–15 år sedan.

DET ÄR EN dyr drog som ger korta rus och snabbt försvinner ur kroppen vilket gör den svår för polisen, eller föräldrar, att upptäcka. Nyligen tog polisen en storsäljar­e av droger, bland annat kokain i Fyrbodal. En person som enligt Tony Bengtsson sålde till runt 75 ungdomar. Men att utreda perso-

 ??  ?? VANLIGT MED NARKOTIKA. Den erfarna polisen Tony Bengtsson visar upp en liten del av den narkotika som polisen vanliga droger. Polisen gör ständigt nya beslag i större eller mindre omfattning.
VANLIGT MED NARKOTIKA. Den erfarna polisen Tony Bengtsson visar upp en liten del av den narkotika som polisen vanliga droger. Polisen gör ständigt nya beslag i större eller mindre omfattning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden