Bohusläningen

Preem vill bygga nytt raffinader­i

- MARIE KENNEDY

Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil har mötts av kraftiga protester. Nu meddelar företaget att man vill bygga en ny anläggning på Hisingen i Göteborg som ska producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsl­e per år.

Preem storsatsar nu på att bygga en stor anläggning för förnyelseb­ar diesel och förnyelseb­art flygbränsl­e i anslutning till företagets raffinader­i på Hisingen. Den nya anläggning­en ska producera upp till 25 procent av hela Sveriges uppskattad­e behov av förnybara drivmedel 2030. Preem lämnar nu in en ansökan om nytt miljötills­tånd hos mark- och miljödomst­olen för raffinader­iet i Göteborg.

– Detta ser vi som ett första steg, på sikt vill vi utöka produktion­en av förnyelseb­ara drivmedlen två till tre gånger, säger Preems vd Petter Holland.

Om den framtida utbyggnade­n kommer att ske i Göteborg eller någon annanstans är för tidigt att säga, konstatera­r Petter Holland.

Dock är det klart att råvaran till de förnyelseb­ara drivmedlen ska komma från skogen, slakteriav­fall, eller spannmålsa­vfall.

Redan i dag producerar Preem grön förnyelseb­ar diesel på raffinader­iet i Göteborg. För att producera drivmedel kommer man inte runt att det blir koldioxidu­tsläpp. Koldioxidu­tsläppen för nya anläggning­en på Hisingen, som kan stå klar 2023, beräknas bli cirka 300 000 ton per år.

UNDER HÖSTEN HAR Preemraffs tidigare aviserade utbyggnad av raffinader­iet i Lysekil mötts av kraftiga protester och överklagan­den av mark- och miljödomst­olens beslut att ge utbyggnads­tillstånd för en anläggning där man vill omvandla tjockolja, som tidigare använts som fartygsbrä­nsle, till renare former av drivmedel till sjöfarten.

Enligt Preemraffs egna beräkninga­r kommer koldioxidu­tsläppen för den nya anläggning i Lysekil att bli upp till 3,4 miljoner ton per år. Det skulle innebära att Preem blir det företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige.

– Vi tar koldioxidu­tsläppen på yttersta allvar och planerar också för att bygga en första pilotanläg­gning i Lysekil för Ccs-teknik. En fullskalig Ccs-anläggning i Lysekil skulle kunna minska koldioxidu­tsläppen med upp till 40 procent, säger Petter Holland.

Ccs-tekniken går ut på att avskilja koldioxid från rökgaserna innan de släpps ut i atmosfären. Koldioxide­n komprimera­s sedan för att i flytande form kunna transporte­ras via båt eller rörledning­ar till lagringspl­atser på minst 800 meters djup.

– Det finns planer på att man skulle kunna lagra koldioxide­n under gamla oljefält i Nordsjön. Men det finns ännu inga regelverk eller överenskom­melser med svenska myndighete­r för att kunna göra det, säger Petter Holland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden