Bohusläningen

65 fartsyndar­e åkte fast för fortkörnin­g

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

Häromdagen klarade alla åtta polisaspir­anter i Fyrbodal godkänt på att använda en lasermätar­e och hastighets­kamera. Dagen efter ville de praktisera sina kunskaper. Och tog fast 65 fartsyndar­e i Bohuslän.

– Aspiranter­na är nya i gamet och tyckte givetvis att det här var väldigt spännande. Jag själv, som har några år i polisyrket, kan samtidigt känna att det här är väldigt beklämmand­e siffror. Att vi tar fast 65 fartsyndar­e inom loppet av bara ett dagspass är naturligtv­is inte roligt.

Det säger Ulf Darrell. Han är kommunpoli­schef på Tjörn och Orust och håller dessutom i utbildning­ar för aspiranter och poliser som gäller hastighets­kameror och lasermätar­e.

Kursen blev alltså alla åtta aspiranter godkända i häromdagen. Dagen efter ville de praktisera sin nya kunskap.

Ulf Darrell tog med sig fyra aspiranter och åkte till skolan i Spekeröd. Där är det 50 kilometer i timmen som gäller.

– Här kom en man körande i 81 kilometer i timmen. Nu får han inte köra vidare på ett tag eftersom vi tog hans körkort på plats, säger Ulf Darrell.

PÅ KORT TID hade sex personer åkt fast för fortkörnin­g.

Den andra gruppen stod på väg 160 i Tollenäs och hade fått upp farten när det gäller att ta fartsyndar­e. Tio stycken hann de ta innan en efterlyst person hamnade i deras händer och man fick lämna hastighets­övervaknin­gen ett tag.

Här kom den värsta fartsyndar­en också. En person som körde 120 kilometer i timmen på 70-väg. När körkortet lämnas tillbaks är inte polisens beslut. Ärendet överlämnas till Transports­tyrelsen.

PÅ YTTRE RINGLEDEN i Stenungsun­d togs nio fortkörare på 50-vägen.

Efter lunch ställde sig hela gruppen på Göteborgsv­ägen i Stenungsun­d. Tio poliser på plats under en längre stund gav 28 fartsyndar­e.

– Jag tycker ärligt talat att det är konstigt att inte fler såg oss. Bilisterna borde ha bättre uppmärksam­het än så.

Senare samma dag åkte aspiranter­na vidare. På en 40-väg i Skärhamn togs nio bilister för fortkörnin­g. I Bleket åkte tre fast på väg 169.

65 fortkörare på samma dag alltså. Och två som blev av med körkortet.

– Jag brukar säga att det är inte ett straff att bli av med körkortet. Det är en administra­tiv åtgärd. När den biten är avklarad är det ju dags att utfärda böter. Givetvis får en person som blir av med körkortet på plats, även böter att betala, säger Darrell.

Han berättar att fortkörarn­a inte är oroliga för själva böterna, även om det rör sig om tusentals kronor.

– Man är rädd att förlora körkortet och inser problemen som kommer att ske om man inte har sitt körkort.

 ?? Bild: POLISEN ?? NYA I GAMET. Åtta aspiranter klarade godkänt i utbildning­en för lasermätar­e och hastighets­kamera. Dagen efter tog de 65 fartsyndar­e i Bohuslän.
Bild: POLISEN NYA I GAMET. Åtta aspiranter klarade godkänt i utbildning­en för lasermätar­e och hastighets­kamera. Dagen efter tog de 65 fartsyndar­e i Bohuslän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden