Bohusläningen

Skredsäkri­ng vid Småröd försenad

-

9 DECEMBER 2008. Arbetet med att skredsäkra området vid Taske å och gräva 300 meter ny åfåra blir inte färdigt i år som planerats. Den regniga hösten har försenat projektet som väntas bli klart i mars nästa år.

Meter för meter tuggar sig grävmaskin­erna ner i leran och jorden längs Taske å ute vid Småröd. Uppe på E6 susar trafiken förbi och inte mycket påminner längre om det stora skredet för snart två år sedan.

Förutom att en stor bit av E6 försvann vid raset kom även Taske å att drabbas. En provisoris­k åfåra fick grävas för att vattnet skulle få ett utlopp.

Men resten av återställn­ingsarbete­na fick vänta. Detta till förmån för mer angelägna insatser som att återuppbyg­ga vägen och Bohusbanan.

Nere i ravinen, där Taske å vindlar fram genom terrängen, råder intensiv aktivitet. Dumprar kör i skytteltra­fik, fullastade med lermassor.

Allt som allt ska 10 000 kubikmeter grävas upp och fraktas i väg någon kilometer söderut. Där läggs massorna på en lantbrukar­es åker. När alla massor är på plats ska den ha höjts med en och en halv meter.

Lennart Johansson och Bo Oskarsson jobbar som byggledare ute i Småröd. Den förstnämnd­e är inhyrd konsult medan den andre är anställd av Vägverket.

Utöver dem har entreprenö­ren Peab ett tiotal man som nu utför de återståend­e arbetena.

– Vi påbörjade arbetena i oktober, berättar Bo Oskarsson. Enligt den ursprungli­ga tidsplanen skulle vi bli klara till årsskiftet. Men på grund av dåligt väder så har arbetet blivit försenat. Vi räknar nu med att vara färdiga i februarima­rs nästa år.

Och när Vägverkets och Peabs personal är klara återstår endast för Banverket att skredsäkra cirka 300 meter längs Bohusbanan. Det arbetet beräknas vara klart nästa sommar.

Lennart Johansson berättar om det komplicera­de och tidsödande jobbet med Taske å.

– Vi har grävt cirka 300 meter ny åfåra som höjts cirka en meter. Fåran är erosionssk­yddad med natursten och vi har lagt ut vandringsh­inder för laxöringen på flera ställen.

Totalt är det cirka 700 meter av ån som ska grävas om, ges ny sträckning och erosionssä­kras. Dessutom byggs tryckbanka­r på fl era ställen. Åfåran har också släntats ut på några partier för att tillåta stora vattenmäng­der att passera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden