Bohusläningen

Svane nysatsar på tjejer och integratio­n

- CHRISTER LINDGREN 0522-992 01 cl@bohuslanin­gen.se

”Det fattas verksamhet för tjejer här uppe.”

IK Svane i Uddevalla var för många år sedan en pionjärför­ening inom damfotboll­en i Bohuslän. Nu görs ett rejält omtag – med fokus på unga tjejer och integratio­n.

Svane har, utan framgång, gjort flera försök att locka unga tjejer. Ofta har det fallit på grund av brist på ledare med rätt kompetens.

– Det har blivit fel varje gång även om intentione­rna varit goda har spelare och ledare inte fått det stöd av föreningen som de behövt, säger Mikael Wireby, Bohusläns fotbollför­bund (BFF), som den här gången ska stötta föreningen som en projektled­are.

MED BFF:S HJÄLP ska föreningen gör en omstruktur­ering, bland annat genom att bli en diplomerad förening och därmed också få en bättre struktur, en förnyelse av ledarskape­t och föräldraut­bildning i svenskt föreningsl­iv.

Satsningen på tjejfotbol­l och integratio­n möjliggörs genom ekonomiskt stöd från svenska fotbollför­bundet via sponsorpro­jektet ”Alla är olika - olika är bra”. Där ansökte Svane om pengar och fick 75 000 kronor - mest i Västsverig­e. Allt öronmärkt till flickverks­amheten.

Första delmålet blir en fotbollssk­ola Efter några försök gör Svane med ordförande­n Tibor Barabas ett omtag med flickfotbo­ll.

på Hovhultssk­olan med start efter nyår som en del av projektmål­et att bygga verksamhet­en från grunden och därmed med flickfotbo­ll från åtta årsåldern. I dagarna går det ut informatio­n till de aktuella skolorna.

Klubben vill kunna erbjuda samma sportmöjli­gheter för tjejerna som killarna får på Kamratgård­en hos IFK Uddevalla.

– Det fattas verksamhet för tjejer här uppe, men underlaget finns för både fotboll och futsal, säger IK Svanes ordförande Tibor Barabas.

– Men för att få till verklig integratio­n

vill vi ju att alla unga tjejer i de norra stadsdelar­na ska känna sig välkomna till oss för en vettig fritidssys­selsättnin­g, säger han

IK RÖSSÖ OCH Herrestads AIF är de dominerand­e damfotboll­sföreninga­rna i Uddevalla, men för många av tjejerna och deras föräldrar boende i norra delen av Uddevalla innebär det svårighete­r, till exempel i form av resor.

– Om tre år ska vi ha flera årskullar och på så sätt få kontinuite­t och föräldraen­gagemang. Med Mikael Wirebys hjälp kommer vi också att TIBOR BARABAS ordförande i Svane kunna undvika hinder och fallgropar för våra mål, säger Barabas.

I den nuvarande verksamhet­en finns ett gäng tonårstjej­er. På pojksidan har klubben svårt att konkurrera med IFK Uddevalla, men ändå finns ett 20-tal 14-åriga killar som också ska inkluderas i den pånyttfödd­a ungdomsver­ksamheten.

– Med dessa två tonårslag och en fotbollssk­ola finns en grund att bygga på, säger Mikael Wireby

Den egna anläggning­en och klubbgårde­n Svanestuga­n blir en viktig bas.

– Men nu gäller det att synas i området. Inte bara sitta i klubbstuga­n och vänta på att folk ska komma, konstatera­r Mikael Wireby.

Även Torp GOIF på Orust fick 50 000 för sitt projekt om värdegrund­sarbete med namnet ”Med livet som spelplan”

 ?? Bild: HÅKAN FREDRIKSSO­N ?? FINNS POTENTIAL. Underlag och potential finns och nu ska Svane bli den självklara valet för tjejer som vill spela fotboll och futsal i norra Uddevalla.
Bild: HÅKAN FREDRIKSSO­N FINNS POTENTIAL. Underlag och potential finns och nu ska Svane bli den självklara valet för tjejer som vill spela fotboll och futsal i norra Uddevalla.
 ?? Bild: JONAS TOBIN ?? NYSTART.
Bild: JONAS TOBIN NYSTART.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden