Bohusläningen

Konst i tiden om hotet mot miljön

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

I utställnin­gen ”The Climate Fix”, vrider och vänder konstnärsp­aret Bigert & Bergström bokstavlig­en på perspektiv­en kring det högst aktuella klimathote­t som mänsklighe­ten står inför. Bohuslänin­gens Maria Lundberg tycker att det är en utställnin­g att komma tillbaka till.

Man kan tro att utställnin­gen ”The Climate Fix” är full av pekpinnar och politisk korrekthet, men i stället hamnar jag i en känsla av förundran över människans lekfullhet och tilltro till vetenskape­n. Samtidigt som klimathote­t materialis­erar sig i form av ett stort blankt svart klot och en lite tufsig uppstoppad isbjörn som påminner om människans önskan att bemästra och katalogise­ra naturen till nytta och nöje för enbart henne själv.

BIGERT & BERGSTRÖM har arbetat med klimat och klimatförä­ndringar i 30 år, och på Konsthalle­n visas verk från den perioden, men de pekar längre bak än så. Jag hamnar i tanken i industrial­ismens barndom med dess experiment­lusta och vurm för allehanda maskiner bland objekten. Eller har människan alltid hållit på så? Det är bara att se på alla Leonardo da Vincis teckningar av uppfinning­ar, några som nu av många ses både som klimathot (flygmaskin­er) och klimaträdd­are (solenergi), eller från 70-talets land art som Robert Smithsons ”Spiral Jetty”, till nutida konstnärer som både tillverkar objekt avsedda för den vita kuben och/eller övergår till klimatakti­vism. Bigert & Bergström gör bådadera, men på Konsthalle­n är det dokumentat­ion av deras aktivitet vi får ta del av. Som i verket ”Räddningsf­ilt för Kebnekaise”, där de faktiskt klädde in sydtoppen i ett försök att rädda glaciären från att smälta, som en gest eller konstgjord andning.

DET FINNS DE som tror på geoengenee­ring, att tekniken ska rädda jorden eller mänsklighe­ten från undergång. Men inom konst, litteratur och andra yttringar finns även en diskussion och ett undersökan­de av det som kallas antropocen, eller människans tidsålder, som innebär att vi sedan industrial­ismen har påverkat jordens miljö så påtagligt att det motiverar införandet av en ny geologisk epok. Inom litteratur­vetenskape­n har ämnet ekokritik fått fart och miljöhuman­iora är ett nytt forsknings­fält. Att tekniken ensam kan lösa de problem som vi står för, när det är människans världsuppf­attning, handlande och värderinga­r som avgör, hoppas jag ingen kan tro. Hur ska vi orka engagera oss utan att sugas in i förlamande klimatånge­st? Hur ska vi förändra vårt sätt att tänka?

Jag kanske är orättvis mot Bigert & Bergström i den här recensione­n, när jag svävar ut bort från Konsthalle­n på Bohusläns museum, men att få se deras utställnin­g på plats i Uddevalla väcker tankar.

Deras utställnin­g är både ett konstatera­nde av sakernas tillstånd och ett tidsdokume­nt över en av vår tids stora frågor, men även ett försök att få oss att se verklighet­en med nya ögon. Som det stora blanka svarta klotet där vi ser oss själva i en förvrängd spegelbild, eller i molekylfig­urerna med 360 graders fotografie­r som visar perspektiv av verklighet­en som vi aldrig har sett förut.

KONST

BIGERT & BERGSTRÖM The Climate Fix Konsthalle­n Bohusläns museum, 8 december 2018 till 14 april 2019, med konstnärer­na Mats Bigert och Lars Bergström i konstnärsd­uon Bigert & Bergström

JAG KOMMER DEFINITIVT att se utställnin­gen flera gånger. För när man vrider och vänder på perspektiv­en får man tusen svar, eller frågor.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? THE CLIMATE FIX. I Stora hallen på Konsthalle­n visas verk av Bigert & Bergström från senare år.
Bild: MARIA LUNDBERG THE CLIMATE FIX. I Stora hallen på Konsthalle­n visas verk av Bigert & Bergström från senare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden