Bohusläningen

Superlungo­r gav övertag åt dinosaurie­rna

- JOHAN NILSSON/TT

Lite syre i luften i kombinatio­n med ett par superlungo­r var, av allt att döma, det som gjorde att dinosaurie­rna kunde behålla världsherr­aväldet i miljontals år. Alltmedan vi, däggdjuren, var dömda till underkaste­lse.

Dinosaurie­rna och däggdjuren, till vilka vi människor hör, uppstod ungefär samtidigt. Under triasperio­den, för cirka 235 miljoner år sedan.

Men medan dinosaurie­rna kom att dominera livet på jorden i miljontals år förblev vi däggdjur små, ofta nattlevand­e, varelser. Allt förändrade­s dock när en främmande himlakropp brakade in i jorden för 66 miljoner år sedan. Först därefter började däggdjuren utvecklas till vad de är i dag.

MEN VARFÖR BLEV det just dinosaurie­rna som kom att dominera tiden dessförinn­an – och inte däggdjuren?

Sedan tidigare vet man att luftens syrehalt var betydligt lägre på dinosaurie­rnas tid, drygt tio procent jämfört med dagens 21 procent. Vi vet också att fåglarna är dinosaurie­rnas närmaste släktingar på jorden i dag.

Detta har fått forskarna att spekulera i om svaret på gåtan har med syreupptag­ningsförmå­gan att göra.

Till skillnad från däggdjur har nämligen fåglar ett hypereffek­tivt andningsor­gan. I stället för att, som vi, pumpa luften in och ut genom lungorna, är luftflödet hos fåglarna enkelrikta­t på grund av en rad luftsäckar som sitter fästa vid lungorna. Dessutom är den relativa volymen runt tre gånger större. Tack vare detta tar fåglar upp mycket mer syre ur luften än vad vi kan göra. Därför kan de flyga så långa sträckor och på så hög höjd utan att bli trötta.

MEN NÄR UPPSTOD dessa ”superlungo­r”? Först hos fåglarna, eller fanns de redan hos deras släktingar dinosaurie­rna? professor

I slutet av oktober presentera­de kinesiska forskare ett extremt välbevarat fossil av arten Archaeorhy­nchus spathula. Det var en av de allra tidigaste arterna inom den linje som gav upphov till alla nutida fåglar – men det har hittills varit okänt om deras lungor var lika högt utvecklade som hos våra dagars örnar och trastar. På det aktuella fossilet var såväl fjädrarna som en del av de inre vävnaderna och organen – inklusive lungorna – synliga.

Enligt forskarna visar analyserna, som presentera­des i Proceeding­s of the National Academy of Sciences, att Archaeorhy­nchus kunde flyga med lika hög syresättni­ng av blodet som nutida arter. Andningsor­ganen var alltså fullt utvecklat redan hos de tidigaste fåglarna.

Strax därefter kom nästa ledtråd, denna gång från forskare vid bland annat The University of Manchester i England. Forskarna hade använt datortomog­rafi för att studera det hålrum som lungorna ligger i hos 16 olika dinosaurie­arter. Dessa jämfördes sedan med hålrummen hos 29 olika fågelarter samt fyra alligatore­r och krokodiler. De senare delar en gemensam förfader med dinosaurie­rna.

ENLIGT FORSKARNA HADE dinosaurie­rnas hålrum större likheter med dem hos dagens fåglar, än med dem hos alligatore­r och krokodiler. Exempelvis har lederna mellan revbenen och ryggradens kotor samt hålrummens ”tak” slående likheter med varandra, skriver de i Royal Society Open Science.

Forskarnas slutsats blir därför att dinosaurie­rna antagligen hade en lika bra syreupptag­ningsförmå­ga som dagens fåglar.

– Andra djurgruppe­r kanske inte hade lika välanpassa­de lungor för att utvinna syre från luften. Denna enkla evolutionä­ra skillnad kan ha gjort det möjligt för dinosaurie­rna att härska över världen, säger en forskarna, professor Bill Sellers, till New Scientist.

”Andra djurgruppe­r kanske inte hade lika välanpassa­de lungor för att utvinna syre från luften. Denna enkla evolutionä­ra skillnad kan ha gjort det möjligt för dinosaurie­rna att härska över världen.”

PÅ SÅ SÄTT, skriver forskarna, borde vissa arter, som Velocirapt­or, kunnat ha kommit upp i 64 kilometer i timmen – den syrefattig­a luften till trots.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden