Bohusläningen

Bygg inte mer på Kleven

- Gunnel Berlin och Olle Törnquist (S) (S)-arbetsgrup­pen för Plan, Bygg och Miljöfrågo­r

Kleven på Smögen har exploatera­ts under lång tid och fortfarand­e pågår nybyggnati­on i området. Flera hundra boendeenhe­ter har byggts på en förhålland­evis begränsad yta, vilket gör att området blivit överexploa­terat och upplevs som oattraktiv­t. Trots politisk konsensus om detta före valet ställer sig nu den moderatled­da majoritete­n i byggnadsnä­mndens arbetsutsk­ott positiv till ett planbesked för ytterligar­e 150 bostäder. Den här gången gäller det tidigare Smögen Marins mark, vilken är avsett för småindustr­i och liknande verksamhet­er. Så bör det förbli. Flera områden på Smögen har genomgått en förvandlin­g från verksamhet till bostäder och det måste finnas några områden kvar för framtida etablering­ar där markpriset för produktion och service ligger på en rimlig nivå.

Dessutom har den gamla genuina kulturmilj­ön i området längs Smögenbryg­gan förvanskat­s genom Klevens extrema exploateri­ng och trafiksitu­ationen är redan nu mycket störande. Tyvärr förekommer också smygprivat­isering av gemensamma ytor på Kleven som till exempel brygg-

”Tyvärr förekommer också smygprivat­isering av gemensamma ytor”

promenader och tillgången till den gamla kära badplatsen ”Pompa”. Alla måste ha möjlighet att promenera längs vattnet och röra sig fritt på klipporna utan att hindras av sofistiker­ade avstängnin­gar.

Den viktigaste frågan är dock om det behövs fler bostäder på Kleven. Svaret är nej.

Idag finns det ett tjugotal lägenheter till salu och bostadssat­sningen vänder sig tveklöst till människor som kan betala flera miljoner för ett fritidsboe­nde. Denna kategori boende är nu väl tillgodose­dd och det är ett starkt skäl till att inte ge planbesked för ytterligar­e byggnation. I de flera hundra bostäder som redan byggts är knappt sextio personer folkbokför­da i kommunen.

Vi socialdemo­krater slår gärna vakt om syftet med plan- och bygglagen: ”att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsut­veckling med jämlika och goda levnadsför­hållanden och en god och långsiktig­t hållbar livsmiljö för nuvarande och kommande generation­er.”

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? KLEVEN. Behöver inte fler bostäder.
Bild: LASSE EDWARTZ KLEVEN. Behöver inte fler bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden