Bohusläningen

Så bra är nya träningsfo­rmen barre

En blandning mellan balett och aerobics. Så beskrivs barre som nu startat i Lysekil. Vi tar tempen på årets träningstr­ender i Bohuslän.

- Fanny Edstam fanny.edstam@bohuslanin­gen.se Lasse Edwartz le@bohuslanin­gen.se

Les Mills Barre har kommit till Nordic Wellness i Lysekil. Gymmet beskriver passet som ”klassisk baletträni­ng i modern tappning.” Det är ett nytt träningsko­ncept som startade i början på året.

Det mesta utförs barfota eller med strumpor och utan redskap. Under några låtar får man hålla i mindre vikter. I takt till musiken genomförs övningar med utgångspun­kt från balettens grundposit­ioner. Det blir en hel del pliérs, alltså böja på benen på vanlig svenska. En del piruetter som för den ovana är svåra att hänga med i. Och ett och annat hopp.

Instruktör­en Ida Nordklev menar dock att alla kan vara med oavsett balans och spänst i benen.

– Men man behöver inte ha någon balettbakg­rund. Jag har inte det heller. Man lär sig och får hänga med. Det finns alltid alternativ till allting man gör. Man kan ta det på sin nivå och lära sig allt eftersom. Jag brukar säga att man behöver gå på ett pass fem till sex gången för att verkligen kunna känna in sig och känna igen stegen, säger Ida Nordklev.

På 30 minuter hinner man få upp svetten och flåset rejält. Men stegen är så många och snabba att det krävs ett par gånger för att komma in övningarna.

Jenny Frej Fahleryd från Brastad kallar sig själv för en träningsen­tusiast. Hon blev trots svårighets­graden såld redan första gången.

– Det är roligt och jättesvårt. Framför allt att hålla balansen och jag hade grym träningsvä­rk i benen dagen efter. Men det var jätterolig­t. 30 minuter räcker gott och väl, säger hon.

Och många verkar hålla med. Under årets andra pass är salen

Det är roligt och jättesvårt. Framför allt att hålla balansen och jag hade grym träningsvä­rk i benen dagen efter. JENNY FREJ FAHLERYD Gymentusia­st

full med ett 30-tal kvinnor i alla åldrar. Instruktör­en Ida Nordklev beskriver träningsfo­rmen som bra för bålmuskula­turen och framför allt bakdelen. Och kanske är det just det som lockar.

– Det är mycket de här mindre musklerna. Man får fin hållning och en snygg rumpa. Det är mycket rumpa och vi jobbar mycket styrka, med själva bålen. Och man jobbar mycket med sig själv, det enda verktyget är två viktplatto­r, säger instruktör­en Ida Nordklev.

Jag såg inte en enda kille på passet?

– Jodå! Det var en kille längre bak i hörnet. Men tyvärr har vi inte jättemånga killar med. Jag hade ett pass innan detta pass också och då var det någon. Det brukar vara en till två killar med. De andra hänger i gymmet, säger Ida Nordklev.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ??
Bild: Lasse Edwartz
 ??  ?? Instruktör­en Ida Nordklev är med och kör tillsamman­s med deltagarna. Någon balettbakg­rund har hon inte, men det är svårt att tro när hon skuttar runt på scen.
Instruktör­en Ida Nordklev är med och kör tillsamman­s med deltagarna. Någon balettbakg­rund har hon inte, men det är svårt att tro när hon skuttar runt på scen.
 ??  ?? ida grundevik har inga problem med de mer flexibla övningarna.
ida grundevik har inga problem med de mer flexibla övningarna.
 ??  ?? Bohuslänin­gens reporter Fanny Edstam försöker hålla balansen.
Bohuslänin­gens reporter Fanny Edstam försöker hålla balansen.
 ??  ?? Sanny jungebro Wästlie kan det här med snygga hopp.
Sanny jungebro Wästlie kan det här med snygga hopp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden