Bohusläningen

Dyrare sjukresor i regionen för den som måste ta bilen

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Högkostnad­sskyddet för sjukresor i regionen höjs – och det blir dyrare för den som måste ta bilen.

Det förslaget får regionfull­mäktige från hälso- och sjukvårdss­tyrelsen i Västra Götalandsr­egionen,

Vid torsdagens möte föreslog Grönblå samverkan att högkostnad­skyddet för sjukresor skulle höjas med 500 kronor – från 1 500 kronor till 2000 kronor.

Förslaget fick dock mothugg från V som ficks stöd av S och SD.

Nu stannar höjningen på 150 kronor vilket gör att taket hamnar på 1 650 kronor från 1 juni enligt förslaget.

– Det ursprungli­ga förslaget hade inneburit en höjning med över 30 procent. Det hade riskerat att slå hårt mot äldre och sjuka som kanske inte har så bra ekonomi – och som kan behöva uppsöka sjukvården ofta. Den nu föreslagna höjningen tycker vi är rimlig – allt kan ju inte vara gratis säger Håkan Linnarsson, S, som är andre vice ordförande i hälso-och sjukvårdss­tyrelsen.

Grönblå samverkan reserverad­e sig mot beslutet.

– Vi tycker att det finns skäl för ytterligar­e höjning – nu blir det i slutändan rätt många miljoner som ska täckas med skattepeng­ar, säger Jonas Andersson (L) som är ordförande i hälsooch sjukvårdss­tyrelsen.

Att ta egen bil till sjukbesök blir också dyrare enligt politikern­as förslag.

I dags ges ersättning om man kör över fyra mil enkel resa. Enligt det nya förslaget är det först efter 5,5 mil enkel resa som man blir berättigad till ersättning.

På frågan om det inte slår hårt mot boende i glesbygd som kan ha problem med att hitta alternativ, svarar Jonas Andersson:

– Den risken finns förstås – måste man köra ofta så kan det förstås påverka plånboken. Jag är medveten om det.

Ändå klubbar ni förslaget?

– Vi anser att det är rimligt med en höjning – de här ersättning­arna har legat stilla sedan 2007, säger Jonas Andersson.

Han får medhåll av Håkan Linnarsson.

– Det är en justering som behövs, det ska inte vara mer fördelakti­gt att ta bilen än att åka kollektivt. Samtidigt måste man vara obseservan­t så att beslutet inte slår hårt mot de som av olika anledninga­r kan ha svårt att hitta alternativ, säger han.

En förklaring till att kostnadern­a för att ta egen bil höjs (liksom om man måste flyga till ett sjukbesök) handlar om att miljön prioritera­s.

– I dag görs 95 procent av alla sjukresor i Västra Götalandsr­egionen med sjukreseta­xi eller egen bil. Vi vill att fler resor ska ske så miljövänli­gt, trafiksäke­rt och kostnadsef­fektivt som möjligt, säger Håkan Linnarsson.

Miljöprior­iteringen och uppmaninge­n till att åka kollektivt gör att styrelsen föreslår fullmäktig­e att sänka egenavgift­en för sjukresor som görs med kollektivt­rafik – från 60 till 20 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden