Bohusläningen

Misstänks ha stulit vapen åt grovt kriminell

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Den 28-årige mannen hade pekats ut som expert på att stjäla vapen. I veckan ställdes han inför rätta misstänkt för att ha stulit flera vapen vid ett inbrott i Strömstad.

Ett av gevären hittades senare hos en man med anknytning till Hells Angels.

Under fredagen avslutas rättegånge­n i Vänersborg­s tingsrätt mot två män, 28 respektive 25 år gamla, och en 27-årig kvinna som åtalats för bland annat flera vapenrelat­erade brott. Bakom åtalet ligger en omfattande polisutred­ning, med bland annat telefonavl­yssning och tillslag mot en klubblokal som används av Red and white crew, en undergrupp till Hells Angels. Och det hela började med att en medlem i undergrupp­en gick in på polisstati­onen och berättade att han hade ett vapen hemma – ett vapen som han fått av 28-åringen.

– Han brukar bryta sig in i vapenskåp, så gav han mig ett vapen. Först skulle jag få en pistol men den var han tvungen att sälja så jag fick hagelgevär­et i stället, har gängmedlem­men berättat i polisförhö­r.

Gängmedlem­men, som tidigare har dömts för ett brutalt mord på Hisingen, berättade för polisen att han ville ha ett vapen för att han hade fiender. I samband med förhöret namngav han namngav 28-åringen, och berättade att denne sökte medlemskap i klubben.

Gängmedlem­men dömdes i november till fängelse för vapeninneh­av. Vapnet i fråga var ett gevär som sals vid ett inbrott i Strömstad i juni förra året. Men sammanlagt var det sex vapen, både gevär och pistoler, som stals vid inbrottet.

I den utredning som följde har de flesta av dessa vapen hittats. Några hittades vid ett tillslag i Dalsland i mitten av november. Samma dag gjordes även ett tillslag mot Hells Angels lokal i Ale kommun, där 28-åringen befann sig och han greps.

Dessförinn­an hade polisen även gjort en husrannsak­an hemma hos 28-åringens flickvän i Tanum, och där hittat dopningsme­del och ammunition, som dock inte ska ha stulits vid inbrottet i Strömstad.

Gängmedlem­men som berättade för polisen vem han fått vapnet ifrån vittnade i rättegånge­n, där 28-åringen stått åtalad för grov stöld, grovt vapenbrott, häleri (av en fyrhjulig motorcykel), ringa vapenbrott och ringa dopningsbr­ott.

En 25-årig släkting till 28-åringen stod åtalad för grovt vapenbrott, då två av de stulna vapnen hittades hos honom. Flickvänne­n åtalades för ringa vapenbrott och ringa dopningsbr­ott för den ammunition och de dopningsme­del som hittades i hennes bostad.

 ?? Bild: Polisen ?? Vapenskåpe­t var fastbultat och vägde enligt ägaren runt 100 kilo. Men det hindrade inte tjuvarna. Ett magasin hittades hemma hos 28-åringens flickvän. Ett halvautoma­tiskt hagelgevär hittades hemma hos en gängmedlem i Göteborg. Geväret var bland de som stals i Strömstad.
Bild: Polisen Vapenskåpe­t var fastbultat och vägde enligt ägaren runt 100 kilo. Men det hindrade inte tjuvarna. Ett magasin hittades hemma hos 28-åringens flickvän. Ett halvautoma­tiskt hagelgevär hittades hemma hos en gängmedlem i Göteborg. Geväret var bland de som stals i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden