Bohusläningen

Självsäker Janogy trivs i landslagsk­läderna

- Makoto Asahara/tt

Hennes blott andra landslagss­amling. Trots det har det blivit 90 minuters fotboll i Algarvepre­miären och ett konfliktfr­itt intåg i landslagsk­läderna för Madelen Janogy.

– Det känns inte som att jag är ny. Det känns inte som att det här är mitt andra läger, säger Piteåstjär­nan.

För de som följt damallsven­skan under fjolåret så har det varit svårt att undkomma Madelen Janogys framfart. Den Falköpings­fostrade anfallaren var tongivande i att lilla Piteå överträffa­de alla förväntnin­gar och tog hem Sm-bucklan.

Nu, några månader efter att ha fått lyfta kronprinse­ssan Victorias pokal för första gången, kan Madelen Janogy kalla sig själv för en A-landslagss­pelare.

Första trupputtag­ningen skedde i lägret i Sydafrika när hon sent omsider fick en första A-landslagsk­allelse.

I sin andra

landslagss­amling fick hon spela hela matchen när Sverige körde över Schweiz med 4–1.

– Vi gör en stabil match och vi spelar bra. Det är lite nerver när man startar första gången men det kändes bra. Jag kommer in bra, de (lagkamrate­rna) hjälper mig, det är mycket snack så det är superenkel­t, säger 23-åringen efter sin första 90-minutare i landslagsk­läder.

Även om Peter Gerhardsso­n varit tydlig med att det kommer matchas brett under lägret så är det svårt att tolka Janogys fulla match som något annat än att det är en spelare förbundska­ptenen är extra nyfiken på att se i landslagsm­iljön.

Känner du ett stort förtroende från förbundska­ptenen?

– Det känner jag verkligen att jag har. Det är viktigt att jag kommer in i spelet. Jättekul att jag fick spela 90 minuter, säger Janogy.

Finns det en extra press när du vet att en Vm-trupp snart ska tas ut?

– Nej, jag tänker mest att jag ska gå ut och göra det jag brukar göra. Så får man se vart det leder. Inte sätta någon onödig press. Jag vet vad jag kan och jag är uttagen för att jag är bra på vissa saker som jag ska gå ut och göra på planen.

Det som står klart är att Janogy inte haft några problem att smälta in i landslaget utanför planen i alla fall.

– Jag har kommit in i laget fantastisk­t bra. Det är jättekul, säger Janogy, som skiner upp som en sol när just de nya landslagsk­amraterna kommer på tal.

– Det känns inte som att jag är ny. Det känns inte som att det här är mitt andra läger. Det känns som jag varit med tidigare. Som jag redan sagt till tjejerna så har de har verkligen låtit mig komma in i gruppen. Det känns jättebra.

Ser du likheter mellan Piteå och landslaget på den punkten?

– Ja, verkligen, det gör jag.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Madelen Janogy (till vänster) fick 90 minuter i Algarvepre­miären mot Schweiz.
Bild: Janerik Henriksson/tt Madelen Janogy (till vänster) fick 90 minuter i Algarvepre­miären mot Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden