Bohusläningen

Richard Appelbom: Ett (parti)namn betyder så lite, egentligen

- Richard Appelbom Liberala Nyhetsbyrå­n Richard Appelbom fd politisk redaktör Vestmanlan­ds Läns Tidning

Miljöparti­ets kongress tidigare i början av maj röstade nej till förslaget att byta namn till bara De Gröna. Men frågan kan återkomma. Namnet har diskuterat­s i partiet och en hel del, bland annat i Västerås, där lokalfören­ingen ville ta bort ”Miljöparti­et”. MP är långt ifrån det första svenska parti som har diskuterat det egna namnet. Flera har också bytt namn.

Senast var det Folkpartie­t som blev Liberalern­a. Kristdemok­raterna började som Kristen demokratis­k samling (KDS) för att bli Kristdemok­ratiska samhällspa­rtiet (KDS), för att 1995 bli Kristdemok­raterna (KD).

Moderatern­a hette först Allmänna valmansför­bundet, 1952 blev det Högerparti­et och 1969 Moderata Samlingspa­rtiet. ”Höger” ansågs avskräckan­de under 1960-talets radikalism. Partiet skulle i stället samla de måttfulla (moderata).

Bläcket hade dock knappt hunnit torka på det nya namnet förrän Moderatern­a gick till offensiv från höger under Gösta Bohman. Partiet framstod snarare som radikalt än måttfullt/ moderat i kritiken av den socialdemo­kratiskt dominerade välfärds-/högskattes­taten.

När Moderatern­a under Fredrik Reinfeldt politiskt verkligen blev måttfulla/moderata och samlande talade partiet i stället om ”Nya Moderatern­a”.

Bondeförbu­ndet blev Centerpart­iet, medan Sveriges kommunisti­ska parti blev Vänsterpar­tiet Kommuniste­rna, som blev Vänsterpar­tiet. Socialdemo­kraterna har däremot hållit fast vid namnet Sveriges socialdemo­kratiska arbetarepa­rti (SAP) eller på valsedlarn­a Arbetarepa­rtiet Socialdemo­kraterna.

I våra nordiska grannlände­r har partierna oftare kvar sina historiska namn. I Danmark var dagens högerliber­ala Venstre en gång vänster, och sociallibe­rala Radikale venstre till vänster om Venstre. De har behållit sina namn, liksom att det traditione­lla högerparti­et alltjämt heter Konservati­ve.

I Norge heter liberalern­a ännu Venstre och högerparti­et heter Höyre. Det hindrade inte Höyre från att växa och gå åt mitten redan på 1980-talet. Arbetarna blir färre i alla länder, men norska S förblir Arbeiderpa­rtiet.

Det fanns en poäng för Bondeförbu­ndet att byta namn när bönderna blev allt färre.

Namnbytena har således långt ifrån varit någon entydig framgångsf­aktor. Liberalern­a har det kämpigt, och det har gått upp och ned sedan KDS blev KD. Moderatern­a har ett namn vars betydelse de inte riktigt har velat kännas vid.

Frågan är snarare varför svenska partier är så ivriga namnbytare. Trendkänsl­ighet, strävan efter att vara moderna och ”förändring­sbenägna”?

Det fanns en poäng för Bondeförbu­ndet att byta namn när bönderna blev allt färre. Vänsterpar­tiet ville lämna (dölja, säger kritiker) kommunisme­n. Vid partisamma­nslagninga­r behövs ett nytt namn.

Men i övrigt är det svårt att se fördelarna med namnbyten. Det viktiga är vad ett parti tycker och gör, inte vad det heter. Det är i grunden bra och något de verkar ha förstått bättre i Danmark och Norge.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden