Bohusläningen

Dragkamp i Bryssel – vem ska bli vad?

- Wiktor Nummelin/tt

Tyskland trycker på för Manfred Weber. Frankrike vill tala projekt – men inga namn. Dragkamp väntar mellan de stora när Eu-länderna klurar över framtida ledning för Eu-kommission­en i Bryssel.

Snart 65-årige Jean-claude Juncker har suttit som ordförande i Eu-kommission­en sedan Eu-valet 2014, men inväntar nu sin pensioneri­ng.

Ersättaren ska tas fram via en trestegsra­ket. Första delen var i söndags då valet hölls till Eu-parlamente­t. Det följs nu av att de 28 Eu-ländernas stats- och regeringsc­hefer ska enas om att föreslå ett namn i stället för Juncker – varpå allt avslutas med en omröstning i Eu-parlamente­t, sannolikt i mitten av juli.

Vem det blir

är dock oklart – inte minst eftersom många ledare undviker att tala namn.

– Vi börjar inte ännu med att diskutera namn utan nu är det principen som är viktig. Vi har så viktiga uppgifter framför oss – det är migration, säkerhet, vi har brexit, vi har budget – så hur det än är måste vi ha kompetenta personer som leder det här arbetet på de här toppostern­a, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) på väg in till en toppmötesm­iddag i Bryssel på tisdagskvä­llen, där Eu-ledarna ska hålla en första diskussion om vägen vidare.

Många pusselbita­r behöver hamna på plats när det gäller toppjobben i EU, där även platsen som rådsordför­ande, utrikesche­f och centralban­kschef räknas in.

– Det bör finnas en geografisk fördelning givetvis, vi ska tänka på jämställdh­etsperspek­tivet och partigrupp­erna. Så det finns viktiga principer först att sätta på plats, säger Löfven.

Eu-parlamente­ts

företrädar­e och de olika partigrupp­erna trycker hårt på att det så kallade toppkandid­atssysteme­t fortsatt ska gälla och att statsoch regeringsc­heferna måste välja någon av de kandidater som utsetts på förhand av partigrupp­erna.

I så fall handlar det i huvudsak om tyske Manfred Weber för kristdemok­ratiskt konservati­va EPP, nederländs­ke Frans Timmermans för socialdemo­kratiska S&D eller danska Margrethe Vestager för liberala Alde.

Weber själv är dock försiktig i sina uttalanden.

– Jag har haft äran att tala för EPP:S räkning under kampanjen och nu är det dags för beslutspro­cessen i rådet (toppmötet). EPP är redo för alla nödvändiga kompromiss­er. Vi är redo att tala med alla, säger bayraren på en presskonfe­rens i Bryssel.

Det bör gå ganska snabbt nu. Det får inte finnas någon osäkerhet för länge.

Weber får emellertid

tydligt stöd från sin förbundska­nsler Angela Merkel – även om hon också betonar vikten av ”handlingsf­rihet”. Frankrikes president Emmanuel Macron är mer skeptisk och vill hellre prata om vad EU ska göra än vem som ska göra det.

Stefan Löfven vill för sin del gärna att personbesl­uten kan tas så fort som möjligt, helst redan vid nästa toppmöte kring midsommar.

– Det bör gå ganska snabbt nu. Det får inte finnas någon osäkerhet för länge. Och då tror jag att processen tjänar på att (rådsordför­ande) Donald Tusk får ett uppdrag att testa av med parlamente­t och medlemssta­terna hur det här ska spelas ut, säger Löfven – som ihärdigt vill undvika att tala namn.

Som S-ledare ger han ändå tummen upp för nederländs­ke Frans Timmermans.

– Som socialdemo­kratisk partiordfö­rande stöder jag honom, men Sveriges uppfattnin­g är att det är fördraget som vi ska hålla oss till. Och då är det att Europeiska rådet (toppmötet) ska föreslå en kandidat till parlamente­t, säger Löfven i Bryssel.

Stefan Löfven (S)

Sveriges statsminis­ter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden