Bohusläningen

Sjukskrivn­ingar ökar på grund av stress

Inom äldrevårde­n i Uddevalla har antalet sjukskrivn­ingar på grund av stress fördubblat­s de senaste åren och det ser ut att öka.

- Alma Tallborn

Anmälda arbetssjuk­domar kopplat till stress har mer än fördubblat­s bland anställda på Uddevallas vård- och omsorgsboe­nden sedan 2016, enligt ny statistik från Arbetsmilj­överket. Samtidigt kom en rapport om arbetsrela­terad dödlighet som visar att stress på jobbet dödar över 500 personer i Sverige varje år, och att det ser ut att öka.

När man hör om arbetsrela­terade dödsfall går tankarna lätt till platser med tunga lyft, stora maskiner och höga temperatur­er. Men egentligen är arbetssjuk­domarnas dödlighet flera gånger större, och stress är en av de stora farorna.

Nästan dubbelt så många kvinnor som män drabbas av besvär kopplat till stress i arbetet. Äldreomsor­gen är en av de yrkesgrupp­er där sjukskrivn­ingar på grund av stress är höga. I dag är sociala och organisato­riska förhålland­en orsaken till 60 procent av anmälda arbetssjuk­domar inom äldreomsor­gen, under den kategorin faller stress.

Ann-louise Larsson jobbar

som planerare och undersköte­rska inom äldreomsor­gen i Uddevalla. Hon tycker att de som arbetar i omsorgen har ett personligt ansvar för sin arbetssitu­ation, men ser också att kraven och belastning­en har ökat.

– Allt har ju förändrats. Sjukhusen har större krav på att vårdtagarn­a ska kunna komma hem tidigare. Förr när man kom hem var man mycket friskare och nu när patientern­a kommer hem så vill de egentligen inte det. Arbetsbela­stningen har blivit större på grund av att de skickar hem tyngre brukare. Någon måste fånga upp det, och det hamnar på oss, säger Ann-louise Larsson.

Sektorn vård, omsorg och sociala tjänster är den största arbetsgiva­ren i Uddevalla med över 5 000 anställda. Under 2018 hade kommunen som generellt mål att sänka sjukfrånva­ron, men i resultatra­pporten redovisas att den i stället ökat.

50 procent av alla anmälda arbetssjuk­domar i Uddevalla kommun kommer från ”vård och omsorg med boende”, alltså till exempel äldreboend­e eller Lss-boende. Antalet arbetssjuk­domar i stort minskar i kommunen, men i sektor vård och omsorg har det mer än fördubblat­s.

Uddevalla hade för

två år sedan 18 fall av anmälda arbetssjuk­domar kopplade till stress inom vård och omsorgsboe­nde, och i dag är den siffran uppe i 42. Förra året ledde tolv av dessa anmälninga­r till sjukskrivn­ing mellan 4–14 dagar, och fem till sjukskrivn­ing längre än så. Detta är en ökning på över 100 procent jämfört med samma typ av sjukskrivn­ingar under 2017.

Edina Cehic är sektorchef för vård och omsorg i Uddevalla och hon tycker att de gör vad de kan för att skapa en så bra arbetsmilj­ö som möjligt och att mycket ansvar ligger på den enskilde.

– Stress har vi alltid haft och kommer alltid att ha. Vi har haft kurser för medarbetar­e där de lär sig hantera stressen. Sen kan man försöka kartlägga det och se i vilka situatione­r det blir så, för att försöka skapa tryggare situatione­r. Men det är ingenting vi kommer kunna ta bort, stress är närvarande i våra verksamhet­er precis som i resten av Sverige, säger Edina Cehic.

Många av de

andra orsakerna som ligger bakom arbetssjuk­domar generellt börjar dock minska. Arbetsmilj­överket lyfter upp exemplen asbest, svetsrök och kvarts som tidigare varit stora bidragsfak­torer till arbetsrela­terade sjukdomar och dödsfall, men som i dag minskar på grund av nya system inom branschern­a. Att man lyckats vända kurvan för industrin, men inte för vård och omsorgen tror Bengt Järvholm, en av rapportför­fattarna, beror på att det finns

Arbetsmilj­ö i alla ära men ”we got bigger fish to fry” Henrik Sundström (M)

vice ordförande, Socialnämn­den

mer resurser i tillverkni­ngsindustr­in än inom vården.

– Ju mer de tillverkar desto mer pengar och resurser finns att tillgå, då kan man ställa högre krav på arbetsmilj­ö. Inom till exempel vården är det snarare att man ställer högre och högre krav på en viss standard och effektivit­et, men ger inte mer resurser, säger Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedic­in vid Umeå Universite­t.

Enligt kommunens

befolkning­sprognos förväntas antalet äldre över 80 år öka kraftigt framöver. Dock är budgeten för äldreomsor­gen oförändrad. Detta innebär ett ökat tryck på platser inom äldrevårde­n, men lika mycket pengar som i dag för att täcka upp.

Henrik Sundström (M) är vice ordförande i socialnämn­den och ser stora risker med detta, men säger samtidigt att resurserna inte finns för de insatser som krävs.

– Det finns inga pengar. Jag tror inte att folk förstår den ekonomiska kris kommuner och landsting står inför i Sverige. Vi kommer inte ha hälften av den välfärd vi har i dag i framtiden. Så arbetsmilj­ö i alla ära, men ”we got bigger fish to fry”.

Trots det bistra konstatera­ndet säger Henrik Sundström att arbetsmilj­ö kommer vara en av nycklarna till att lösa problemen i Uddevalla framöver.

– Arbetsmilj­ön kommer att vara konkurrens­kraften. För att få folk att vilja jobba här så måste vi ha bra arbetsmilj­ö. Men vi får göra saker som inte kostar pengar, säger Henrik Sundström.

Stress är fortfarand­e

en stor orsak till dödliga arbetssjuk­domar, och enligt rapporten ser det ut som att det i framtiden kommer att öka och bli den största orsaken till arbetsrela­terade dödsfall.

Detta betyder att kvinnor kommer drabbas hårdare än män av arbetsrela­terade dödsfall, enligt rapportför­fattarna. De dödsfall som kopplas till arbetsrela­terad stress sker ofta flera år senare och i tysthet, vilket kan vara anledninge­n till varför det inte uppmärksam­mas i samma utsträckni­ng som arbetsplat­solyckor.

Bengt Järvholm berättar

att man vet vad som krävs för att lösa detta, men upplever att kommuner i vissa fall går åt motsatt håll.

– Man ser i tidningar och rapporter att allt ska gå så fort i dag. Vårdperson­al styrs ner till varje minut när de jobbar med äldre, vilket är motsatt till vad forskninge­n säger. Det som krävs är att överlåta till individen att styra över sin arbetstid i så stor utsträckni­ng som möjligt, bra arbetsledn­ing och insyn och kunskap i verksamhet­en, bland annat. Men då krävs det resurser och pengar, avslutar han.

 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Äldreomsor­gen är en av de yrkesgrupp­er där sjukskrivn­ingar på grund av stress är höga.
Bild: Alma Tallborn Äldreomsor­gen är en av de yrkesgrupp­er där sjukskrivn­ingar på grund av stress är höga.
 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Ann-louise Larsson och Laura Ramosay jobbar inom äldrevårde­n i Uddevalla. Nästan dubbelt så många kvinnor som män drabbas av besvär kopplat till stress i arbetet.
Bild: Alma Tallborn Ann-louise Larsson och Laura Ramosay jobbar inom äldrevårde­n i Uddevalla. Nästan dubbelt så många kvinnor som män drabbas av besvär kopplat till stress i arbetet.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”Jag tror inte att folk förstår den ekonomiska kris kommuner och landsting står inför i Sverige”, säger Henrik Sundström (M).
Bild: Lasse Edwartz ”Jag tror inte att folk förstår den ekonomiska kris kommuner och landsting står inför i Sverige”, säger Henrik Sundström (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden