Bohusläningen

Som riktlinje bör enskilda kommuner acceptera lösningar som redan har tillåtits på andra håll

- Andreas Bergström vice vd för Fores och programche­f för ekonomiska reformer och entreprenö­rskap Sara Davidsson assisteran­de programche­f vid Fores program för ekonomiska reformer och entreprenö­rskap

När Sverige befinner sig i ett läge där byggandet inte håller jämna steg med den växande befolkning­en så behövs nya vägar för billigare och snabbare byggande. Möjlighete­rna att effektivis­era är stora: Dyra arbetsmask­iner står länge oanvända. Många moment utförs hantverksm­ässigt. Dessutom blir säkerhets- och miljöarbet­et lidande när varje bygge drivs som ett unikt projekt.

Hus bör kunna byggas betydligt billigare och snabbare med processer som mer liknar dem inom annan tillverkni­ngsindustr­i. En sådan utveckling syns redan inom småhusbran­schen. Där kan kunder beställa unika hus på nätet utifrån en rad byggelemen­t som tillverkas under tak och monteras på plats. Det visar att industriel­la processer inte behöver innebära fula hus och att det finns stora möjlighete­r till variation. Dessutom kan bolag som satsar på att utveckla ett koncept snarare än unika projekt lägga mer resurser på energieffe­ktivitet och att förbereda för renovering­ar och ombyggnati­on, vilket kan ge besparinga­r på sikt.

Varken politiker eller

branschför­eträdare kan veta på förhand vilka metoder som leder fram till störst effektivis­eringar. Det politiken däremot kan göra är att ta bort hinder för utveckling­en. Vi ser tre reformområ­den som kommunerna själva kan styra över:

• Håll nere kostnader och tid runtomkrin­g.

Om kostnader runt omkring gör att slutresult­atet ändå blir dyrt, blir trycket på att effektivis­era lågt. Trycket på att hålla nere byggkostna­der ökar om kommuner kan snabba på processer, öka utbudet av mark och ta fram färdiga flexibla detaljplan­er, utan risk för långsiktig­a överklagan­deprocesse­r. I kommuner som äger mycket mark bör en del av markanvisn­ingarna gå till företag som fokuserar på låga produktion­skostnader.

• Öka möjlighete­rna att

bygga långa serier utifrån en och samma plattform.

Vi ser tre reformområ­den som kommunerna själva kan styra över

De företag som satsar på mer industrial­iserat byggande behöver vara säkra på att deras produkt accepteras i alla kommuner. I praktiken finns kommunala särkrav, trots att det är förbjudet. Det måste staten ingripa emot.

Kommunala krav på gestaltnin­g och anpassning till omgivninge­n är rimligt, men de kan inte uppfinnas på nytt för varje bygge. Kommunerna bör samordna sina krav, så att en handfull varianter på hus räcker för att kunna bygga på alla platser utom de allra mest känsliga.

Som riktlinje bör enskilda kommuner acceptera lösningar som redan har tillåtits på andra håll.

• Kloka beställnin­gar.

Kommuner är stora beställare av flerbostad­shus, främst via sina allmännytt­iga bolag. Utveckling­en kan drivas på genom beställnin­gar där priserna ska hållas nere, med krav som matchar det industriel­la byggandet både vad gäller gestaltnin­g och långsiktig­a kostnader för ombyggnad och renovering. För att få ner kostnader bör de kommunala bolagen utnyttja de möjlighete­r till långsiktig­are avtal och optionsavt­al som finns inom LOU.

Betydligt billigare byggande kan vara en viktig del i att lösa den bostadsbri­st som framför allt drabbar personer med låga inkomster. Kommunerna borde se de stora möjlighete­rna och bana väg för utveckling­en.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Kommunerna borde se de stora möjlighete­rna och bana väg för utveckling­en, tycker Fores.
Bild: Anders Wiklund/tt Kommunerna borde se de stora möjlighete­rna och bana väg för utveckling­en, tycker Fores.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden