Bohusläningen

Sjukhusprä­sten bytte till kamouflage

Maria Arnborg är präst och aktiv i hemvärnet. Hennes världar har krockat vid flera tillfällen då hon predikat klädd i militäruni­formen: ”Folk reagerar positivt på uniformen.”

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

I strid syftar kamouflage­t till att dölja. I en kyrka sticker det ut. Fråga bara prästen Maria Arnborg. Hon kombinerar sitt jobb Kungshamns kyrka med ett engagemang i hemvärnet. Och vid flera tillfällen har hon haft uniformen på sig på arbetstid.

I Kungshamns kyrka förbereder Maria Arnborg för konfirmati­onsläger. En hög med tennisboll­ar ligger på en stol och hon flyttar på dem när hon sätter sig ner. Maria Arnborg är präst och är klädd i den typiska svarta skjortan med vit prästkrage.

Och militäruni­form. På onsdagen uppmärksam­made soldater i hemvärnet deras engagemang i hemvärnsrö­relsen genom att bära uniform på jobbet. Ett initiativ som inspirerat­s av engelsk modell och infördes 2017. Samtliga hemvärnsso­ldater och befäl som vill och får tillstånd från arbetsgiva­ren tar på sig uniformen på jobbet. En av dem är prästen Maria Arnborg.

När hon slutade som sjukhusprä­st för två år sedan flyttade hon till Kungshamn för att påbörja sin tjänst som präst i Sotenäs pastorat. Samtidigt insåg hon att hon hade kunskap från sitt tidigare arbete som hon kunde ha användning av utanför kyrkans arbete.

– Jag kunde saker som krishanter­ing och krisstöd och tänkte att det kunde man ha nytta av i hemvärnet, säger hon.

Hemvärnet tog emot henne med öppna armar och sedan två år ingår hon i 40 bataljonen som bataljonsp­astor. Hennes huvudsakli­ga uppgifter består av själavård, att finnas för soldater som behöver samtalsstö­d, och krisstöd.

– När man är ute på övningar börjar man ofta tänka på de stora frågorna. Soldaterna kan komma och prata med mig om det. Jag har som alla präster absolut tystnadspl­ikt. Sedan har jag också korum, som gudstjänst­er i fält kallas. Det är sådant som sker i fredstid, men vi övar för krig.

I händelse av krig och dödsfall kan Arnborg också leda minnesstun­der, hålla avlastande samtal, hjälpa till med anhörigkon­takter och mycket mer.

– Allt detta har jag också fått utbildning i genom hemvärnet.

Det är inte

första gången som Arnborg är uniformskl­ädd i kyrkan. På nationalda­gen förra året övade hon först med hemvärnet. När övningen tog slut hann hon precis tillbaka till nationalda­gens gudstjänst, varför hon predikade i sin hemvärnsun­iform.

– Folk reagerar positivt på uniformen. De flesta ser positivt på att kyrkan tar sig ut i samhället. Man vill att kyrkan ska vara där det händer

saker, säger hon och berättar om att hon en gång dök upp i uniform på ett föräldramö­te för en grupp konfirmand­er.

Även om Maria Arnborg är icke-kombattant, det vill säga en person som inte strider, fick hon ett erbjudande om att lära sig att skjuta med pistol.

– Det är i rent självskydd och jag vill inte lämna över det ansvaret på soldaterna. De har tillräckli­gt att göra. Därför lärde jag mig att skjuta med pistol och det var jättefint. Det var spännande och jag fick träna upp min koncentrat­ion.

Maria Arnborg är

den enda i bataljonen som fungerar som religiös kontakt. En del i hennes uppdrag blir därför att hjälpa soldaterna att hitta rätt om de söker stöd från någon annan.

– Vi har ingen fältimam,

2017 biföll Rikshemsvä­rnstinget motionen ”Uniform på jobbet dagen enligt engelsk modell”. Sedan dess har hemvärnet genomfört Uniform på jobbet-dagen för att synliggöra hemvärnsrö­relsen.

Under dagen får samtliga hemvärnsbe­fäl och soldater som vill och får tillstånd från sin arbetsgiva­re ha på sig uniform på jobbet.

Syftet är att få kollegors, vänners, familjs och medmännisk­ors uppskattni­ng för sitt frivilliga engagemang och ska leda till stolthet hos befäl och soldater.

Hemvärnet hoppas också att det ska leda till ökad rekryterin­g. som de har i Norge. Men jag tror att de flesta tänker att jag är någon man kan prata med. Jag har ju tystnadspl­ikt och de flesta ser det som en möjlighet att få prata med mig. Inga ämnen är förbjudna att prata om.

Hon har fått en annan bild av hemvärnet sedan hon blev en aktiv del, berättar hon.

– Det finns alla möjliga människor, med olika kompetense­r och med olika yrken. Allt det här är till hemvärnets fördel.

När uniformen på jobbetdage­n är slut återgår Maria Arnborg till sin vanliga klädsel. Men, om tidigare erfarenhet­er säger något, finns det en chans att man får se en militärklä­dd präst predika i Kungshamn ändå.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Maria Arnborg har sedan två år varit både präst i Kungshamns kyrka och engagerad i hemvärnet.
Bild: Lasse Edwartz Maria Arnborg har sedan två år varit både präst i Kungshamns kyrka och engagerad i hemvärnet.
 ??  ?? När Maria Arnborg slutade som sjukhusprä­st flyttade hon till Kungshamn. Där började hon jobba som präst och blev samtidigt aktiv i hemvärnet.
När Maria Arnborg slutade som sjukhusprä­st flyttade hon till Kungshamn. Där började hon jobba som präst och blev samtidigt aktiv i hemvärnet.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ??
Bild: Lasse Edwartz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden