Bohusläningen

Stefan Edman:

- stefan Edman Biolog, författare

I stället blåser en oväntat frisk grön-liberal vind över kontinente­n. Ett uppenbart utslag av människors oro bland annat inför den pågående klimatkris­en.

” Unionens klimatpoli­tik måste baseras på betydligt större rättvisa än i dag

EU-valet blev inte den stora framgång för högerpopul­istiska och klimatskep­tiska partier som många av oss befarat. I stället blåser en oväntat frisk grön-liberal vind över kontinente­n. Ett uppenbart utslag av människors oro bland annat inför den pågående klimatkris­en. Bland yngre väljare sannolikt också en ”Greta-effekt”, åtminstone i Nord- och Västeuropa.

I Tyskland fick De Gröna 20,5 procent av rösterna och blev landets andra största parti. I Finland blev de trea med 16 procent. Gröna krafter gick också fram i Nederlände­rna, Belgien, Storbritan­nien och Danmark. I Sverige skördade Centern och Miljöparti­et cirka elva procent vardera.

Betyder det att

EU kan driva en radikalare klimatpoli­tik de kommande fem åren? Förhoppnin­gsvis. Allt beror på om parlamente­ts liberala och gröna block kan samarbeta och bli vågmästare mellan de traditione­lla maktpartie­rna Kristdemok­raterna och Socialdemo­kraterna, som nu bägge – främst

S – krisar och fått en historiskt svag position.

EU är världens

tredje största utsläppare av koldioxid. Redan 2014 uppnåddes målet för år 2020, 20 procent minskade utsläpp jämför med 1990. För 2030 är betinget mycket tuffare, 40 procent: flera partier i årets val har lovat att höja det till 55 procent. Kommer det att gå?

Ja, men då måste Unionen använda sig av hela sin ”klimatpoli­tiska verktygslå­da”. Handeln med utsläppsrä­tter för koldioxid är den effektivas­te åtgärden; från 1 januari har systemet tack och lov skärpts betydligt för att 13 000 stora europeiska företag plus flyget (inom EU) sammantage­t ska kunna minska utsläppen med 43 procent till 2030.

Ett annat verktyg

är varje medlemslan­ds tvingande utsläppsmi­nskning i den så kallade icke-handlande sektorn: livsmedel, konsumtion, jordbruk, trafik. Successivt strängare utsläppskr­av på nya bilar har tillämpats sedan länge, med ökad andel bränslesnå­la fordon, inblandnin­g av biodieslar och etanol, bifuelbila­r, hybrider och rena elbilar.

I Eu-systemet är det ju formellt bara Kommission­en som kan lägga förslag. Men ett parlament där de gröna krafterna har vågmästarr­oll kan givetvis driva på och tvinga fram det som måste göras.

EU måste ta på sig ledartröja­n i en värld med fossilbusa­r som Donald Trump och ett alltjämt massivt koldrivet Kina. Det kommer indirekt att gynna jobben och ekonomin.

En sak är

säker: Unionens klimatpoli­tik måste baseras på betydligt större rättvisa än idag – mellan stad och land och mellan låg- och höginkomst­tagare. Annars växer missnöjet. Och myllan för högerpopul­ismen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden