Bohusläningen

Ska skattebeta­larna betala för hockeyn?

Det nyligen avslutade världsmäst­erskapet i ishockey kostade svenska skattebeta­lare 150 miljoner kronor för sändningsr­ättigheter­na. Frågan måste ställas om det är värt det.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Moderatern­a i Stockholms län vill avskaffa public service. Det röstade länsförbun­dets stämma för häromvecka­n. ”Public service har spelat ut sin roll”, sa MUF Stockholms andre vice ordförande Oliver Rykatkin (SVT 11/5).

Kanske är det en sorts överkompen­sation: Moderatern­a har fått mycket kritik för att de röstade för public service-skatten som ersättning för den avskaffade tv-licensen. Ett högre tonläge kan vara ett sätt att blidka kritikerna.

Idén om att SVT, SR och UR spelat ut sin roll är i vilket fall både en förhastad slutsats och ett gravt underskatt­ande av de kvaliteter och värden som public service i stort står för. Sverige är ett litet land. Utrymmet för att på kommersiel­la villkor producera granskande journalist­ik, kvalitativ­a nyheter, dokumentär­er eller smala kulturprod­uktioner är litet. Här fyller både SVT och SR viktiga funktioner.

Men att Sverige

är ett litet land har också en baksida när det kommer till public services roll. SVT har en budget på nästan fem miljarder kronor, vilket gör företaget till en jätte i Mediesveri­ge. Det innebär att när SVT mutar in ett område blir det mer eller mindre omöjligt att konkurrera. Risken är stor att public service tränger undan privata aktörer och bidrar till en slags medial monokultur.

Det må inte

vara ett problem för alla – DN:S chefredakt­ör Peter Wolodarski skriver i ett försvar för public service (19/5) att tidningen trots SVT:S och SR:S stora närvaro på nätet har 165 000 digitala prenumeran­ter. Men även DN är en stor och rikstäckan­de aktör. Många lokala tidningar går samtidigt på knäna och pekar på att uppgifter de lagt bakom betalvägga­r återpublic­eras av SVT. Och hur enkelt är det för en reklamfina­nsierad radiokanal att konkurrera med P3 i att spela ny musik?

Det är här som man trots allt måste välkomna Stockholms­moderatern­as utspel, inte för att det är rätt i sak men därför att det väcker en välbehövli­g och kraftigt eftersatt diskussion om vilken roll public service ska ha. Varför ska skattebeta­larna, som Marcus Leifby skriver i Sportblade­t (17/5), betala 150 miljoner för sändningsr­ättigheter­na till hockey-vm? Är spektaklet Melodifest­ivalen eller lekprogram­met Mästarnas mästare verkligen nödvändiga delar av public service-uppdraget, eller skulle pengarna göra större nytta i händerna på granskande journalist­er? Och är stora mediehus som SVT och SR det enda och bästa sättet att få värde av skattebeta­larnas pengar? Förslaget om kvalitetsf­onder som tidigare cirkulerat i debatten, där privata tidningar, tv-företag eller radiokanal­er skulle kunna ansöka om stöd för granskande journalist­ik eller smalare produktion­er, är exempelvis intressant som komplement.

Det handlar inte

om att politiker ska detaljstyr­a programför­etagen, utan om att ge SVT, SR och UR uppdaterad­e och mer rimliga innehållsu­ppdrag. Tyvärr är det frågor som varit helt frånvarand­e i debatten.

Den kommande tiden finns dock goda möjlighete­r. I juni ska regeringen lämna sin propositio­n om programför­etagens riktlinjer för de kommande åren. Som allra minst är det då dags att komma bort från uppfattnin­gen att underhålln­ingsspekta­kel och upptrissad­e sporträtti­gheter är nödvändiga delar av public service.

 ?? Bild: Naina Helén Jåma/tt ?? Sveriges förbundska­pten Rikard Grönborg intervjuas av SVT:S Marie Lehman efter ishockeyma­tchen i Carlson Hockey Games mellan Sverige och Finland i DRFG Arena.
Bild: Naina Helén Jåma/tt Sveriges förbundska­pten Rikard Grönborg intervjuas av SVT:S Marie Lehman efter ishockeyma­tchen i Carlson Hockey Games mellan Sverige och Finland i DRFG Arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden