Bohusläningen

Attackerad­e skolungdom som vittnade mot rånare

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Gymnasieel­even vittnade mot en annan ung man som dömdes för rån. Inför rättegånge­n hade han utsatts för hot, och efteråt utsattes han för ett våldsamt angrepp. Nu döms en kompis till rånaren för övergrepp i rättssak.

Tonårspojk­en hade köpt en smörgås och var på väg till en lektion på en gymnasiesk­ola i Uddevalla. Då fick han en knuff bakifrån, och sen tog en 19-åring som inte gick på skolan tag i honom. 19-åringen kastade honom i golvet och tog tag om hans hals. Ett vittne hörde angriparen skrika ”golare, golare, jävla golare” till offret.

För offret kom inte attacken som någon överraskni­ng, och han sa senare till sin pappa att de nu hade tagit honom, som de hade sagt.

Bakgrunden var ett

av de rån som inträffade i Uddevalla förra året. En då 17-årig pojke hade genom hot tvingat till sig ett par dyra skor från en annan person. Och när rånaren ställdes inför rätta kallades gymnasieun­gdomen att vittna mot honom i domstol. Inför rättegånge­n var gymnasieel­even rädd, eftersom det varit mycket ”snack och hot”. Han hade bland annat fått samtal från vänner till den misstänkte 17-åringen, om vad han skulle säga i rättegånge­n.

Detta gjorde att han ofta stannade hemma och gick omvägar till skolan, och inte kunde röra sig i stan. I början av oktober . Det dröjde en vecka, sedan blev gymnasieel­even som vittnat attackerad inne på skolan.

19-åringen som stod bakom attacken var nära vän till den dömde rånaren. Tidigare i våras ställdes han inför rätta, misstänkt för övergrepp i rättssak. Själv förnekade han brottet. Han medgav att han slängt gymnasieel­even i backen, men menade att det berodde på att denne sålt alkohol till hans syster.

Uddevalla tingsrätt anser

dock att den förklaring­en är så osannolik att den kan lämnas utan avseende. I stället finner domstolen det bevisat, genom bland annat vittnesupp­gifter och film från skolans övervaknin­gskamera, att han är skyldig.

På grund av att gärningsma­nnen ålder döms 19-åringen till skyddstill­syn i stället för fängelse. Han döms också att betala drygt 12 000 kronor i skadestånd till gymnasieel­even. Gymnasieel­even fick efter attacken gå på kryckor i flera veckor. Och han vågade inte bo hemma, utan bodde hos en kompis, eller gå till skolan och hamnade efter.

 ?? Bild: Polisen ?? En gymnasieel­ev döms för att ha attackerat en kompis som vittnade i en rättegång.
Bild: Polisen En gymnasieel­ev döms för att ha attackerat en kompis som vittnade i en rättegång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden