Bohusläningen

Förskola stänger ner i sommar

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-992 34

Inför hösttermin­en kommer Karlsbergs förskola att stänga ned sin verksamhet. Beslutet kommer efter att kommunen anser att barngruppe­n inte fyllts upp tillräckli­gt för att bibehålla kvalitén.

– Att driva verksamhet med få barn är svårt. Förskolan ska hålla öppet tolv timmar samt klara kvalitetsk­raven. Det blir både pedagogisk­a utmaningar och svårt med schemalägg­ning, säger Lenamaria Vinberg, verksamhet­schef för Uddevallas kommunala förskolor.

Karlsbergs förskola är en verksamhet som har nära till centrum och har plats för 36 barn. Men till hösttermin­sstarten har endast 18 barn blivit placerade. Det ska vara den huvudsakli­ga anledninge­n till att verksamhet­en ska läggas ned inför hösttermin­en.

Det är inte en del av kommunens besparinga­r?

– Det har ingenting med besparinga­r att göra. Sen är det klart att små enheter kan bli dyrare eftersom de är sårbara. Större enheter är mer flexibla om det behövs vikarier och så vidare, men det är ingen besparings­åtgärd, säger hon.

Beslutet togs under

barn- och utbildning­snämndens sammanträd­e tidigare i maj. Förslaget kom från förvaltnin­gen och fick alltså gehör från majoritete­n av ledamötern­a. Politikern­a från Sverigedem­okraterna och Socialdemo­kraterna röstade dock emot.

– Vi ser att det finns ett behov av barnomsorg­splatser och därför har vi inte råd att lägga ner några förskolepl­atser innan vi har byggt ut. Den andra delen är att vi ser att vi få bättre kvalité om vi kan sänka barnantale­t i grupperna, säger Cecilia Sandberg om Socialdemo­kraternas syn på nedläggnin­gen.

Den nuvarande verksamhet­en kommer pågå fram till vecka 27. Personalen och likaså barnen kommer erbjudas andra placeringa­r.

Förskolans lokaler kommer ligga kvar under kommunen med möjlighet att starta igång verksamhet­en igen.

” Pedagogisk­a utmaningar och svårt med schemalägg­ning Lena-maria Vinberg

 ?? Bild: Hampus Eklund ?? Karlsbergs förskola i Uddevalla.
Bild: Hampus Eklund Karlsbergs förskola i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden