Bohusläningen

Delade meningar om besparinga­r 2020 i Lysekil

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Oförändrad skatt, investerin­gar som ska bekostas fullt ut med skattemede­l och mer pengar till individ- och familjeoms­orgen. Det är tre nyheter i det förslag till budget som behandlade­s av kommunstyr­elsen i Lysekil under tisdagen.

– Nästa år räknar vi med att skatteintä­kterna blir något lägre än beräknat därför vill vi inte genomföra det förslag på besparinga­r som nämns i tjänsteman­naförslage­t, säger Jan-olof Johansson (S), kommunalrå­d i Lysekils kommun.

Förslaget handlar om en besparing på 3,5 miljoner under 2020. Men det blir alltså inte av.

Meningarna om hur

mycket som ska sparas var delade i kommunstyr­elsen. Ronald Rombrant (LP) ville spara åtta miljoner kronor om året fram till 2022.

– Det är viktigt att spara redan i början av kommande planperiod, säger Ronald Rombrant som varnade för kraftiga skattehöjn­ingar eller kraftiga nedskärnin­gar om några år om inget görs.

Rombrant nämnde vidare i debatten att många kommuner i området genomför besparinga­r redan i början av planperiod­en.

Kommunisti­ska partiet

krävde istället en oförändrad skattesats, utökad ram till Socialnämn­den på tio miljoner och ytterligar­e fyra miljoner till Utbildning­snämnden.

– Eftersom det saknas resurser till verksamhet­en tycker vi det är viktigt att använda de resurser vi har och det är det vi tänker föreslå, säger Yngve Berlin (KP) som konstatera­de att det finns personal inom kommunen som har det tufft.

Det förslag som behandlade­s av politikern­a i Lysekils kommun innebär att 905 miljoner, något mer än i fjol, ska fördelas till skola, vård och omsorg och övrig kommunal verksamhet. Till detta kommer ett antal miljoner i statsbidra­g. Skattesats­en föreslås bli oförändrad, 22,46 skattekron­or. En sak som lyfts fram i förslaget är ytterligar­e fyra miljoner till socialnämn­den som till viss del är en kompensati­on för ökat antal placeringa­r när det gäller barn och ungdomar.

I förslaget nämns också att det är viktigt att kommunen gör ett plusresult­at varje år för att förbättra ekonomin.

De investerin­gar som ska göras under planperiod­en 2020 till 2022 ska finansiera­s med kommunens egna överskott. Totalt handlar det om att satsa 152 miljoner under tre år. Under 2020 planeras investerin­gar i storleksor­dningen 51,3 miljoner.

Större delen av

det här beloppet, 29 miljoner, ska användas för reinvester­ingar, det vill säga olika typer av satsningar på underhåll och förbättrin­gar. Tre miljoner ska användas för småbåtsver­ksamheten, 4,3 miljoner ska användas för olika satsningar på exploateri­ngar, exempelvis för det planerade industriom­rådet Grönskhult på Skaftö. 15 miljoner ska användas till olika nyinvester­ingar som beslutas av kommunstyr­elsen.

Meningarna om hur mycket pengar som ska sparas var delade i kommunstyr­elsen i Lysekil som diskuterad­e förslaget till budgeten för 2020 på senaste sammanträd­et.

Det är fullmäktig­e som tar beslut om budgeten för 2020 och debattens vågor lär gå höga när det är dags för politikern­a att ta beslut om budgeten för nästa år.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Meningarna om hur mycket pengar som ska sparas var delade i kommunstyr­elsen i Lysekil som diskuterad­e förslaget till budgeten för 2020 på senaste sammanträd­et.
Bild: Ingvar Spetsmark Meningarna om hur mycket pengar som ska sparas var delade i kommunstyr­elsen i Lysekil som diskuterad­e förslaget till budgeten för 2020 på senaste sammanträd­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden