Bohusläningen

Enorma skillnader i klimatfien­tliga utsläpp i Sverige

- Johannes Cleris/tt

Från 129 ton per invånare i sörmländsk­a Oxelösund till runt 0,5 ton i kommuner i Stockholms­området. I Sverige varierar de klimatfien­tliga utsläppen stort.

Men människorn­a som bor i kommuner med låga utsläpp är inte nödvändigt­vis mer klimatvänl­iga än andra.

Stora kommuner som Göteborg, Stockholm och Malmö ligger av naturliga skäl i utsläppsto­ppen (eller botten, beroende på hur man vill se det). Men utsläppen räknat per invånare ger en annan bild. Då hamnar kommuner som Mörbylånga och Lysekil bland utsläppsvä­rstingarna.

– Det blir en mätare på var vi har de tunga industrier­na och de stora Europaväga­rna, säger Birgit Nielsen, kontaktper­son för Sveriges nationella databas för luftutsläp­p.

– Det framgår tydligt vilka kommuner som har de fossiltung­a industrier­na. De ligger inte i Stockholm.

De större städernas

kranskommu­ner hamnar i den andra änden av listan. Av de 20 kommunerna med minst utsläpp av växthusgas­er per invånare ligger 15 i Stockholms län. Övriga fem är universite­tsstaden Lund, Vellinge söder om Malmö, samt Partille, Lerum och Öckerö – som är kranskommu­ner till Göteborg.

Några kommuner hamnar i toppen av både den totala och relativa utsläppsli­stan. I Luleå släpps det ut överlägset mest växthusgas­er i Sverige: 3,9 miljoner ton omräknat i koldioxid under 2016, vilket motsvarar

Några kommuner hamnar i toppen av både den totala och relativa utsläppsli­stan

drygt 50 ton per invånare. Gotland är i en liknande situation: totalt 2,2 miljoner ton koldioxid, eller nästan 38 ton per person.

I Oxelösund, med 12 000 invå

nare, släpptes det ut närmare 1,6 miljoner ton. Bara fyra kommuner – varav Stockholm och Göteborg är två – hade högre totalutslä­pp.

Gemensam nämnare för Luleå och Oxelösund: SSAB har verksamhet där. Enligt EU:S statistik för handel med utsläppsrä­tter släppte stålkoncer­nen ut drygt 1,5 miljoner ton koldioxid i såväl Luleå som Oxelösund under 2016.

Det motsvarar 96 procent av utsläppen av växthusgas­er i Oxelösund.

I Luleå släppte dessutom Lulekraft – som delägs av SSAB – ut 2,1 miljoner ton koldioxid.

Uppgiftern­a om var utsläppen sker rent geografisk­t är viktiga för att följa upp olika klimat- och miljömål. Men de säger väldigt lite om vad kommunerna­s invånare genererar för utsläpp.

– Då måste man räkna ur ett konsumtion­sperspekti­v. Vad orsakar du när du kör din bil, när du reser på semester, hur stort du bor, vad du handlar i affären, säger Birgit Nielsen.

De svenska industrier­nas utsläpp minskar kontinuerl­igt, men många av dem är exportindu­strier. Räknat ur ett konsumtion­sperspekti­v har Sveriges utsläpp mer eller mindre legat på samma nivå i tio år.

– När uppgifter om geografisk­a utsläpp presentera­s per invånare är det lätt att tro att det handlar om ett konsumtion­sperspekti­v: Vad orsakar jag? Det är samma när man pratar om Sveriges utsläpp per invånare och jämför med andra länder, och tänker ”åh vad duktiga vi är”. Men våra utsläpp som genereras av hur vi lever är lika stora som för tio år sedan. Skillnaden är att mer av produktion­en ligger i utlandet.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt/arkiv ?? SSAB:S stålverk i Oxelösund är en av anläggning­arna som släpper ut mest koldioxid i Sverige.
Bild: Anders Wiklund/tt/arkiv SSAB:S stålverk i Oxelösund är en av anläggning­arna som släpper ut mest koldioxid i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden