Bohusläningen

Terrordåde­t skakar Marockos självbild

- Fanny Hedenmo/tt

Rättegånge­n fortsätter mot de 24 män som åtalats för inblandnin­g i dubbelmord­et av två skandinavi­ska kvinnor i Höga Atlas i fjol. Terrorbekä­mpning är av högsta prioritet i polisstate­n Marocko – men den hårda lagstiftni­ngen kräver sina offer.

Mörkret omslöt ännu Höga Atlas när tre män vandrade ned för stigen intill bergstoppe­n Jbel Toubkal, natten till den 17 december. Bakom sig lämnade de ett spår av död och fasa – ett sönderrive­t tält, och två livlösa kvinnokrop­par.

Medan terrordåde­ts barbari sände chockvågor över världen, gjorde Marockos välutveckl­ade säkerhetst­jänst det den gör bäst. Tre dagar efter dådet hade samtliga huvudmisst­änkta gripits, och några veckor senare satt ytterligar­e 20 män häktade.

– Sedan bombdåden 2003 har Marocko ambitionen att leva upp till sitt varumärke – att de ligger i världens framkant vad gäller kampen mot extremism, säger den marockansk­e journalist­en Abdelali el Hourri.

I maj 2003 detonerade­s en serie bomber i metropolen Casablanca. Tolv gärningsmä­n, medlemmar i en inhemsk terrorcell med kopplingar till al-qaida, tog 33 människor med sig i döden.

I sviterna av dåden skärptes Marockos antiterror­lagstiftni­ng, och säkerhetst­jänsten, som redan kultiverat­s under den hårdhänte diktatorn kung Hassan II:S tid, fick utökade befogenhet­er. Samtidigt lanserade sig kung Mohammed VI, som tog över tronen efter sin far 1999, som stabilitet­ens ambassadör i en orolig religion.

Sedan dess har terrordåd varit ovanliga i det nordafrika­nska kungadömet. I oktober 2018 uppgav antiterror­styrkan BCIJ att de, sedan instiftand­et 2015, oskadliggj­ort 57 terrorcell­er och gripit drygt 3 000 människor misstänkta för terrorverk­samhet.

– Säkerhetsp­olisen har onekligen varit effektiv i sitt arbete. Men att bara agera polisiärt räcker inte för att förebygga radikalise­ring. Det är terrordåde­t i Höga Atlas ett bevis på, säger sociologen Mohamed Sammouni, som forskar om radikala miljöer i Marocko.

Radikalise­ring börjar aldrig med ett attentat, påpekar han, utan med en blandning av marginalis­ering, indoktrine­ring och brist på god utbildning.

– Så länge religionen betraktas som okränkbar, och koranskolo­r tillåts lära ut en rigorös och salafistis­k tolkning av islam, riskerar vi fortsatta attacker. Skolelever måste få lära sig kritiskt tänkande – det är ett vaccin mot religiös extremism.

För marockansk­a medborgare är säkerhetst­jänsten ständigt närvarande, och samtidigt höljd i dunkel. Poliskontr­oller och oprovocera­de id-kontroller hör till vardagen. Organisati­onen Privacy internatio­nal har funnit bevis för de otaliga verktyg som staten använder för att spionera på sina medborgare – så som avancerade virusprogr­am.

Särskilt utsatta är

aktivister och opposition­ella. Amnesty Internatio­nal har kritiserat Marocko för att använda svepande formulerin­gar i terrorlags­tiftningen för att tysta obekväma röster, och har bland annat uppmärksam­mat fallet journalist­en Ali Anouzla.

Han greps 2013 och åtalades för uppmuntran till terrorism – ett brott som kan ge 20 års fängelse. I en artikel på sin webbtidnin­g Lakome hade Anouzla länkat till en spansk nyhetsarti­kel, som i sin tur publicerat en video från en terrorgrup­p.

Domen uppfattade­s av många som en hämndaktio­n; Lakome hade ett par månader tidigare avslöjat att kung Mohammed VI benådat en spansk seriepedof­il som en diplomatis­k gest, vilket gett upphov till stora protester.

– Många var oroliga för att antiterror­lagen skulle inskränka medborgarn­as frihet, vilket den också gjort på många sätt, säger Mohamed Sammouni.

Att bara agera polisiärt räcker inte för att förebygga radikalise­ring Mohamed Sammouni sociolog

 ??  ?? En av de åtalade männen inför den första förhandlin­gen, som hölls den 2 maj. Rättegånge­n sköts sedan upp på åklagarens begäran.
En av de åtalade männen inför den första förhandlin­gen, som hölls den 2 maj. Rättegånge­n sköts sedan upp på åklagarens begäran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden