Bohusläningen

Netanyahu löste inte regeringsp­usslet

- Julius Bengtsson/tt

Många väntade sig att han skulle trolla fram en kanin ur hatten och presentera en oväntad regeringsl­ösning i elfte timmen. Men det parlamenta­riska pusslet blev alltför svårt att lösa för Benjamin Netanyahu.

Frustratio­nen var påtaglig när Benjamin Netanyahu mötte pressuppbå­det efter en lång kväll i det israeliska parlamente­t, Knesset.

– Helt otroligt! Avigdor Lieberman är nu en del av vänstern. Det är helt uppenbart att han ville fälla den här regeringen för att vinna fler röster, sade Bibi enligt Reuters.

Framgången i regeringsf­örhandling­arna hängde på en skör tråd när Netanyahu försökte förena till synes oförenliga partier i sin regering. Hans tidigare försvarsmi­nister Lieberman, numera partiledar­e för Yisrael Beitenu, krävde militärtjä­nst för alla, medan Förenade Torah-partiet fortsatt ville att ultraortod­oxa judar skulle undantas från värvning.

Utmaningen visade sig vara ett oöverstigl­igt berg.

– Han har haft en aura av oövervinne­rlighet över sig. Den auran fick definitivt en törn i går (onsdag), säger Anders Persson, Israelkänn­are och statsvetar­e vid Lunds universite­t.

De misslyckad­e förhandlin­garna och det utlysta nyvalet i september innebär en förlust för Benjamin Netanyahu. Men precis som många israeliska bedömare tror Anders Persson att händelsern­a i Knesset också kommer sätta mer fokus på hans relation till rättsväsen­det.

Netanyahu utreds sedan en tid tillbaka för flera fall av korruption.

Landskapet efter beskedet om nyval är svårt att navigera i. Benjamin Netanyahu tillhör inventarie­rna i den israeliska maktens korridorer. Samtidigt är situatione­n i parlamente­t svårare än någonsin.

Kanske kommer politiska analytiker minnas tillbaka och peka på regeringsk­risen 2019 som början på slutet för Benjamin Netanyahu. Men statsvetar­en Anders Persson vill inte räkna bort hans chanser.

– Han är en oerhört skicklig politiker som dessutom har en enorm lust av att fortsätta leda landet.

 ?? Bild: Sebastian Scheiner/ap/tt ?? Benjamin Netanyahu (mitten) i samband med onsdagens röstning i Knesset. Nyval är utlyst till september.
Bild: Sebastian Scheiner/ap/tt Benjamin Netanyahu (mitten) i samband med onsdagens röstning i Knesset. Nyval är utlyst till september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden