Bohusläningen

Öde läktare när Hazard avgjorde Europacupf­inalen

- Martin Yngve TT

” Klubbarna fick bara 6 000 biljetter vardera för sina anhängare, vilket tillsamman­s ger knappt 17 procent av alla platser på den stora Olympiasta­dion som officiellt rymmer 68 700 åskådare

Chelsea firade, Arsenal sjönk ihop och runt om i världen jublade eller deppade lagens supportrar efter Europa League-finalen. På läktarplat­s i Baku var det desto tystare.

Det som skulle kunna gå till historien som Hazards show, eller Arsenals genomklapp­ning, eller kanske Londonsder­byt i Kaukasus, riskerar att mest bli ihågkommet för de tomma läktarna och Uefas beslut att lägga en av sina mest prestigefu­lla matcher för året långt borta i Azerbajdzj­an.

Nästan 400 mil

från London firade Eden Hazards sina dubbla mål för Chelsea och lagets 4–1 över lokalrival­en Arsenal i Europa Leaguefina­len. Men det var inte många supportrar som på plats jublade när Cesar Azpilicuet­a och Gary Cahill gemensamt höjde pokalen mot himlen.

The Telegraph beskriver stämningen som spöklik och att det mest slående med hela matchen var avsaknaden av supportrar. Tidningen spekulerar i om den dystra inramninge­n smittade av sig på lagen, som båda inledde svagt.

Den brittiska journalist­en

Amy Lawrence publicerad­e ett filmklipp på Twitter , filmat timmar före matchen. Från de då helt tomma läktarna hördes högt publikljud från högtalare på arenan, i vad som var misstänkt likt en övning i att lägga på konstgjort ljud för att ge sken av fler åskådare på plats.

Aftonblade­ts Erik Niva skriver på Twitter att ”om man verkligen hade ansträngt sig och försökt – hade det ens varit möjligt att få till en deppigare inramning av en europeisk cupfinal?” och Gary Lineker , tidigare storstjärn­a och nuvarande tv-profil, skriver på samma plattform att ”man åker hela den vägen för att se finalen och när man sätter sig är man inte mycket närmare plan än när man åkte hemifrån”.

Valet av spelplats

kritiserad­es tidigt, och rösterna höjdes än mer när de engelska lagen inte tilldelade­s lika många biljetter för sina supportrar som lag vanligtvis får vid liknande matcher. Klubbarna fick bara 6 000 biljetter vardera för sina anhängare, vilket tillsamman­s ger knappt 17 procent av alla platser på den stora Olympiasta­dion som officiellt rymmer 68 700 åskådare. Det är den minsta tilldelnin­gen i någon europeisk final sedan 2006, skriver The Guardian.

Exakt hur många av de stolarna som användes var sent under natten till torsdagen inte känt, det officiella antalet är 51 370 betalande, men tv-bilder antyder att det kan vara friserade siffror.

Uefa har tidigare

fått skarp kritik för valet av spelplats, men har hittills viftat bort de hårda orden. Inte heller kritiken om att Arsenals armeniske mittfältss­tjärna Henrich Mchitarjan inte kunde följa med till finalen för att han inte känner sig säker att spela i Azerbajdzj­an, har Uefa besvarat på ett enligt klubben tillfredss­tällande sätt.

Nästa sommar ska Baku och Olympiasta­dion enligt planerna stå värd för tre gruppspels­matcher och en kvartsfina­l i fotbolls-em.

 ?? Bild: Luca Bruno ?? Chelsea Cesar Azpilicuet­a och Gary Cahill lyfter Europa League-pokalen. I bakgrunden tittar några enstaka åskådare på.
Bild: Luca Bruno Chelsea Cesar Azpilicuet­a och Gary Cahill lyfter Europa League-pokalen. I bakgrunden tittar några enstaka åskådare på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden